Астрофизици от Германия и Великобритания разкриха вероятния механизъм, свързан с

...
Астрофизици от Германия и Великобритания разкриха вероятния механизъм, свързан с
Коментари Харесай

Учени разкриха загадка около произхода на магнетарите

Астрофизици от Германия и Англия разкриха евентуалния механизъм, обвързван с произхода на магнетарите - неутронни звезди с извънредно мощни магнитни полета, заяви Физ.орг. Експлозиите на сходни звезди пораждат предавания, които може да доближат до Земята, да затруднят действието на галактически апарати и да окажат влияние върху йоносферата.
Резултатите от компютърно моделиране демонстрираха, че е допустимо да се стигне до поява на магнетари в резултат на обединение на две солидни звезди, при което пораждат мощни магнитни полета. При това получената в резултат на сливането звезда експлодира като свръхнова и точно това води до появяването на екзотичния обект.
Масивните звезди не имат ситуирана покрай повърхността зона на конвекция, която поражда поява на външни магнитни полета. С сходна зона на конвекция разполага Слънцето. Но у 10 % от солидните звезди въпреки всичко се следи мощно магнитно поле, въпреки да няма в детайли пояснение на този феномен. Сред тях е Tau Scorpii, която се намира на 500 светлинни години от Земята и има дейна магнитосфера. Масата на Tau Scorpii е 15 пъти по-голяма от слънчевата.
Специалисти употребявали суперкомпютри в Хайделбергския институт за теоретични проучвания, с цел да обяснят загадъчните свойства на Tau Scorpii. Оказало се, че звездата принадлежи към така наречен сини скитници. Смята се, че те са били подвластни на анормална звездна еволюция, защото са по-горещи и по-ярки от другите звезди на същата възраст. Вероятната причина за появяването им е обединение на две звезди. Този феномен може да провокира поява на извънредно магнитно поле.
Учените заключили, че откакто Tau Scorpii се трансформира в свръхнова, ще се появи магнетар. Този другоземен обект ще има магнитно поле, което е 100 милиона пъти по-силно от най-мощните създавани от хората магнитни полета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР