Астробиолози от Вашингтонския университет в САЩ предположиха, че неотдавнашното откриване

...
Астробиолози от Вашингтонския университет в САЩ предположиха, че неотдавнашното откриване
Коментари Харесай

Астробиолози откриха признаци за живот на Марс в миналото

Астробиолози от Вашингтонския университет в Съединени американски щати допуснаха, че неотдавнашното разкриване на органични съединения тиофени на Марс може да свидетелства за съществуване на живот там в предишното, заяви Физ.орг, представена от Българска телеграфна агенция.

Учените показали няколко вероятни биологични пътя за образуване на тиофени. Тези пътища са по-вероятни от абиотичните. Възможните небиологични фактори включват конфликти с метеорите и термохимично възобновяване на сулфати при температура 120 градуса Целзий.

В сходство с " биологичния " сюжет тиофени са зародили вследствие на активността на микроорганизми, които са живели преди 3 милиарда години, когато климатът на Марс бил по-топъл и по-влажен. Микроби са взели участие във възобновяване на сулфати. За да се удостовери тази догадка, експертите оферират да се проучват изотопи на сярата и въглерода в проби от грунта, които ще събере новият марсоход. Живите организми трансформират съотношението на изотопите в създаваните от тях съединения, а това може да послужи като маркер на биологичната интензивност в предишното.

На Земята молекули тиофен се съдържат във въглищата, суровия нефт, трюфелите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР