Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ

...
Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ
Коментари Харесай

Родена е Астрид Линдгрен

Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка.
Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика и са издадени допълнително от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня „ Пипи Дългото чорапче “ е оповестена в Швеция през 1945 година Първата книга за Пипи в България е от 1968 година
Астрид Линдгрен, с моминско презиме Ериксон (Ericsson), е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 година в остаряла алена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета и израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в фамилията. Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със фамилията ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и дребните сестри Стина и Ингрид.
Астрид Линдгрен е известна и с поддръжката за правата на детето и животните, както и със съпротивата против телесните санкции за деца.
След гибелта ѝ на 28 януари 2002 година шведското държавно управление учредява Възпоменателната премия „ Астрид Линдгрен “ за детска и младежка литература. Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.
Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика (от арабски до зулу) и са издадени допълнително от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня „ Пипи Дългото чорапче “ е оповестена в Швеция през 1945 година (първата книга за Пипи в България е от 1968 г.). Впоследствие се издават и романите за Пипи – „ Пипи се качва на борда “, „ Пипи в южните морета “, и „ Пипи след коледното празненство “.
Със своите самостоятелни, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разрушава клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня. Построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който през днешния ден носи името ѝ. През 1988 година води акция за хуманно отношение към домашните животни и е признат Закон за отбрана на домашните животни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР