AstraZeneca записа голям скок в приходите, като за първи път

...
AstraZeneca записа голям скок в приходите, като за първи път
Коментари Харесай

AstraZeneca отчете 4 млрд. долара приходи от COVID ваксината си през 2021 година

AstraZeneca записа огромен скок в приходите, като за първи път стартира да печели от своята ваксина против ковид. Компанията записва общо доходи от 37,4 милиарда $ за 2021 година. Част от тласъка идва от продажбите на ваксини против COVID-19 за близо 4 милиарда $, съобщи „ Асошиейтед Прес “.

Въпреки мощните резултати в приходната част, компанията регистрира загуба преди облагане с налози от 265 млн. $ заради разноски от покупката на американската фармацевтична компания Alexion Pharmaceuticals и вложение в разработка на нови медикаменти.

Производителят съобщи през ноември, че ще стартира да получава „ скромна “ облагата от имунизацията против COVID-19. Други производители като Pfizer и Moderna записват огромни облаги от своите ваксини.

През трите месеца до септември AstraZeneca съобщи, че приходите са скочили с към 50% до рекордните 9,9 милиарда $. Увеличението се дължеше на продажбите на ваксини за над 1 милиарда $, както и на включването на към 1,3 милиарда $ доходи от бизнес звената за редки заболявания след придобиването на Alexion.

AstraZeneca предвижда, че общите продажби на групата ще се покачат през 2022 година, само че означи, че приходите от COVID-19 ще са в стойностите към над 20%.

Главният изпълнителен шеф Паскал Сорио сподели, че AstraZeneca „ извърши обещанието си за необятен и обективен достъп до нашата ваксина против COVID-19 с 2,5 милиарда дози, пуснати за доставка по целия свят “. Той сподели, че компанията ще увеличи дивидента на акционерите с 10 цента до 2,90 $, първото нарастване от десетилетие насам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР