AstraZeneca (АстраЗенека) ще достави по-малко от половината от договорените ваксини

...
AstraZeneca (АстраЗенека) ще достави по-малко от половината от договорените ваксини
Коментари Харесай

Astra Zeneca ще достави под 50% от договорените с ЕС ваксини за второто тримесечие |

AstraZeneca (АстраЗенека) ще достави по-малко от половината от контрактуваните ваксини за Европейския съюз за второто тримесечие на годината. Това съобщи  Ройтерс, като се базира на неизвестен източник от европейските институции, който взе участие в договарянията с компанията.

Очакваното закъснение идва след огромно съкращаване на доставките през първото тримесечие и може да докара до неуспех в проектите на Евросъюза да имунизира 70% от европейските жители до юли. От компанията са декларирали пред европейските институции, че ще доставят по-малко от 90 милиона дози, а договорът с Европейския съюз, който беше оповестен обществено, демонстрира, че е платено за 180 милиона дози. Очаква се контрактуваните доставки да бъдат наваксани до края на септември.

Българското държавно управление разчита главно на препарат на Astra Zeneca, като поръча до края на предходната година- 4,5 милиона дози за 2,25 милиона души. По същото време България беше договорила 1 милион дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech. Те ще дойдат до юни тази година. След сключването на контракт от Европейската комисия с компанията за спомагателни 300 милиона дози за Евросъюза, България поръча общо 2,9 милиона дози от препарата на Pfizer Тази година бяха поръчани нови 460 хиляди дози от имунизацията на Moderna, от която бяха декларирани 500 хиляди дози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР