Астрал Холидейз“ е единственият туроператор, който обслужваше Томас Кук“ и

...
Астрал Холидейз“ е единственият туроператор, който обслужваше Томас Кук“ и
Коментари Харесай

Даниела Стоева, председател на АБТТА: „Астрал Холидейз“ постъпиха разумно, обявявайки фалит

„ Астрал Холидейз “ е единственият туроператор, който обслужваше „ Томас Кук “ и е единственият обиден. Не чакам други банкрути. Това съобщи в отговор на журналистически въпрос Даниела Стоева – ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), по време на днешния конгрес в курорта Пампорово.
По думите й явно такова финансово разтърсване не се понася елементарно и от време на време най-разумното нещо във връзка с потребителите е да се разгласи неплатежоспособност.
„ Обявявайки неплатежоспособност, се включва механизмът на застраховката, която пази ползите на потребителя. Тоест, оттук-нататък няма да има оставени туристи по летища , няма да има незавършени стратегии, защото и застрахователят разгласи, че сумата по застраховката на този туроператор ще покрие всички разноски на пребиваващи сега и бъдещи туристи, които към този момент са заплатили “, уточни Стоева.
От АБТТА изрично считат, че това никога не е мотив да се приказва за по-нататъшни банкрути на туроператори . Според асоциацията няма причина за това, няма и индикации от другите техни сътрудници някой да изпадне в неподходящо финансово положение.  
Зам.-председателят на асоциацията Ирина Найденова сподели, че „ Астрал Холидейз “ е една от най-старите и много огромни туроператорски компании в България.  
„ През годините тя се развиваше по разнообразни модели. Започна с чисто туроператорска активност по обичайни дестинации, по-късно се разшири и стартира с развиване на други видове бизнес. Имат и постройка. Преструктурираха се през годините и станаха акционерно сдружение. Продадоха част от акциите си. Тоест, движеха се като един естествен индивид в България. Това, което се случва сега, бих го дефинирала като едно решение в името на потребителя “, изясни Найденова.

Според нея, в случай че „ Астрал Холидейз “ не бяха оповестили неплатежоспособност, записванията за зимния сезон щяха да продължат, а това щеше да докара до по-големи вреди.
„ Сигурно е било доста мъчно решение на сътрудниците да разгласят тази неплатежоспособност, само че откровено считаме и се надяваме, че това, което ще се случи, няма да бъде за сметка на потребителите “, заключи тя.
Въпреки, че „ Астрал Холидейз “ не е член на АБТТА, сътрудниците им от асоциацията се надяват, че управлението търси някакво преструктуриране, някаква смяна в посока на развиването на нови бизнес модели.
„ Те са експерти, доста сътрудници работят при тях и не считам, че ще останат на улицата “, добави Найденова.
Вчера, през днешния ден и на следващия ден в Пампорово се организира седмата работна среща сред бизнеса и локалната власт. 
Мотото на форума е „ Сътрудничеството сред публичния и частния бранш – платформа за стабилно туристическо развиване “.
В рамките на работната стратегия български туроператори и общински администрации търсят решения на проблеми, зараждащи при създаването на стратегии, учредени на районни туристически запаси. Подпомогнати от изтъкнати представители на българските университетски среди, съгласуват своите дейности за повишение успеваемостта на своите професионални взаимоотношения. Домакин на събитието е община Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР