Астмата е хронично, възпалително заболяване, което може да бъде сериозно,дори

...
Астмата е хронично, възпалително заболяване, което може да бъде сериозно,дори
Коментари Харесай

Какво е астма и как се диагностицира?

Астмата е хронично, възпалително заболяване, което може да бъде съществено,дори животозастрашаващо. Астмата не може да се излекува, само че положителната вест е, че с назначено от вашия доктор уместно лекуване, вие или вашият обичан човек с астма можете да живеете пълностоен живот. Ходът на болестта може да варира от интервали на ремисия (липса на симптоми), до интервали на утежняване (обостряне, екзацербация). При съществуване на признаци като хрипове, свиркащи звуци при дишане и други, е належащо да посетите експерт за консултация. Лечението на астманай-често включва потребление на инхалаторна терапия-инхалаторни кортикостероиди (ICS) независимо или в композиция с дългодействащи бета-агонисти (LABAs). Понякога е належащо и използването на така наречен избавителен (облекчаващ симптомите) инхалатор. Когато използването на подобен инхалатор е честа, е належащо да се консултирате с лекуващия ви доктор, защото актуалната ви терапия е допустимо да не е задоволителна, с цел да поддържа астмата в надзор.

Ако имате инхалатор за поддържащо (ежедневно) лекуване, би трябвало да го ползват даже при отсъствие/липса на признаци, за поддържане на болестта в надзор. Винаги използвайте назначената ви терапия тъкмо по този начин, както ви е предписал лекарят. Колкото повече знаете за астмата, толкоз по-добре вие и вашите близки, можете да контролирате своя живот, все пак заболяване, като се радвате на всеки ден и поддържате високо качество на живот. Полезна информация за положението може да откриете и на.

Как моят доктор може да диагностицира бронхиалната астма?

Говорете с лекаря си,ако вие или вашето дете иматесимптомина астма.Споделете му, в случай че знаете за нещо, което ви излага нарискот астма.Може да се наложи да посетите екип от експерти.

Може да се нуждаете от следните проби, за изясняване дали признаците ви са породени от астма:

Спирометрия

Спирометрията е общоприетоо проучване, което се употребява за оценка на функционалностите на белите дробове при дишане. Тестът мери въздушния поток при влизането и излизането от белите дробове.

По време на теста експерт ще ви помоли да поемете надълбоко мирис. След това ще издухате въздуха допустимо най-силно в тръба, обвързвана с дребна машина, наречена спирометър.Вашият доктор може да ви накара да приемете лекарство, което оказва помощ на дихателните пътища да се разширят (бронходилататор) и по-късно още веднъж да издухате в тръбата.След това здравното лице ще съпостави вашите резултати от теста преди и след приема на бронходилататора.Някои хора се усещат замаяни или изтощени от нужното изпитание за дишане.

Бронхопровокационни тестове 

Тези проби мерят по какъв начин дихателните ви пътища реагират, когато вдишвате избрани субстанции във въздуха.По време на този тест вдишвате алергени или медикаменти, които могат да стеснят дихателните ви пътища.Колко бързо се движи въздухът, когато вдишвате и издишвате, се мери преди и след теста.

Тестове за пиков експираторен поток (PEF)

PEF тестванията мерят какъв брой бързо можете да издухате въздух, като употребявате оптимално изпитание.Този тест може да се направи по време на спирометрия или с малко ръчно устройство.

Фракционни проби за издишан азотен оксид (FeNO)

Фракционните проби за издишан азотен оксид (FeNO) мерят какъв брой азотен оксид има в издишания от вас въздух.Високите равнища на азотен оксид може да значат, че дихателните пътища в белите дробове са възпалени, което може да затрудни дишането.За този тест ще издишате в тръба, която е обвързвана към портативното устройство.Изисква устойчиво дишане и има малко или никакви опасности.Извършва се при възрастни и деца на 5 и повече години.

Кожни или кръвни проби за алергия

Тези проби могат да дадат изясненост на вашия доктор кои алергени могат да провокират реакция в тялото ви, когато сте към тези субстанции.Такива да вземем за пример могат да са акарите в домашната прахуляк, полени, тревни и дървесни типове и така нататък Вашият доктор може да направи тези проби, в случай че имате анамнеза за алергии. Ако резултатите от този тест са позитивни, се касае за алергична (атопична) астма.

Материалът има осведомителен темперамент и не е предопределен да замести консултацията с доктор. Материалът се разгласява със съдействието на АстраЗенека България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР