Астигматизмът е често срещано заболяване на очите, в резултат на

...
Астигматизмът е често срещано заболяване на очите, в резултат на
Коментари Харесай

Симптоми на астигматизъм и тест да проверите за проблема /снимки/

Астигматизмът е постоянно срещано заболяване на очите, вследствие на което човек губи способността си да вижда ясно. Преведено от латински, терминът значи "липса на (фокална) точка ". Ако не се лекува, това може да докара до страбизъм и внезапно понижаване на зрението.
За благополучие астигматизмът е много елементарен за идентифициране. Това може да се направи даже и вкъщи. За да се открие недостатък във времето и да се резервира зрението ви предлагаме да извършите три елементарни теста.
Корекция на астигматизъм
Астигматизмът се получава вследствие на неправилна (не сферична) форма на роговицата (по-рядко - на лещата). Обикновено роговицата и лещата на здравото око имат гладка сферична повърхнина. При астигматизъм тяхната сферичност е нарушена. Тя има друга кривина в разнообразни направления.
Астигматизмът постоянно се диагностицира в ранна ученическа или предучилищна възраст. Децата с астигматизъм могат да объркат сходни числа и букви, да трансформират местата на думи. Детето се оплаква от замъгляване, нарушаване на зрението. Астигматизмът може да бъде изразен и от други признаци.
СИМПТОМИ НА АСТИГМАТИЗЪМ
Усещане за "пясък " и изгаряне в очите.
Зачервени очи.
Удвояване и деформиране на образни изображения.
Невъзможност за фокусиране на погледа.
Трудности с ориентировка в пространството, установяване на дистанцията до обекти.
Бърза отмалялост на очите с такава образна работа като четене, гледане на телевизия, работа с компютъра.
Болка в горната част на очите, постоянно главоболие.
Без поправяне астигматизмът ще се развива и ще докара до съществени затруднения. Следните способи за поправяне на това нарушаване са най-често употребяваните.
КАКВО ПОМАГА ПРИ АСТИГМАТИЗМА
Очила
Най-често срещаният способ за промяна. За астигматизъм очилата се избират самостоятелно с композиция от сферични и цилиндрични лещи.
Контактни лещи
Те са доста комфортни за потребление, тъй като образуват една оптична система с окото и не провокират деформиране.
Лазерна промяна
Най-безопасният и най-ефективен способ за поправяне на невисок и сдържан астигматизъм. Лазерната промяна обезпечава усъвършенствано виждане и също по този начин дава опция да се отървете от нуждата да носите очила и контактни лещи.
Хирургична интервенция
Ако коригирането на астигматизма с оптични средства е невероятно, може да се покаже интервенция на кератотомия. Под местна упойка с изострен инструмент се вършат един или няколко разреза на роговицата, при което тя приема естествената си кръгла форма с типичните за извивката и радиусиПрочети още на: Кератотомия при астигматизъм. Откривател на метода е през 30-те години на предишния век, японският офталмолог Цумото Сато.
Тестове за астигматизъм
Има няколко много известни проби за астигматизъм. Всички те ще ви оказват помощ да разберете дали имате, или не тази болест. И когато се открие, е належащо да започнете лекуването в точния момент.
Вземете съществено този проблем, преминете всеки тест няколко пъти, с цел да сте сигурни, че резултатите са сигурни.
Дивергентен тест



Затворете едното око, преместете се на 3-5 стъпки от монитора и погледнете кръга.
Забележете, дали някои от линиите стават по-тъмни от други.
Ако отговорът е да, може би имате астигматизъм.
Паралелни линии



Важен фактор при прекосяването на този тест - ярка дневна светлина.
Затворете едното око и след това другото.
Ако видите всички линии еднообразно черни, най-вероятно нямате астигматизъм.
Ако не виждате всички линии в квадратчетата да са еднообразно черни, в случай че едно или повече квадратчета наподобяват сиви, тогава имате астигматизъм.
Звезда на Сименс

Този тест е приет за един от най-точните. Изображението на по този начин наречената звезда на Сименс има линии, които са идентични една с друга във всяко отношение. Те също се разграничават в същата посока.
Ако човек със 100 % зрение преглежда фотографията нагоре от пет метра, тогава лъчите стартират да се сливат навръх половината от дължината си, т.е. когато центърът остава 2,5 см (с обща дължина на лъча 5,0 см).
Погледнете лъчите на звездата на Сименс поредно с всяко око. Ако няма нарушавания, очите ви ще видят следното.
Размазани ясни линии.
Фонът ще стане сив в центъра на тази звезда.
Централните линии последователно се сливат в кръг.
Тези проби за астигматизъм приблизителни и не могат да покажат тъкмо дали имате здравното заболяване. Но те може да ви подскажат, че би трябвало да се консултирате с офталмолог, който след клиничен обзор ще направи точна диагноза.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР