Астероидът Рюгу крие все по-малко тайни - нови негови снимки,

...
Астероидът Рюгу крие все по-малко тайни - нови негови снимки,
Коментари Харесай

Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

Астероидът Рюгу крие все по-малко секрети - нови негови фотоси, направени от дребния френско-германски робот „ Маскот " с размерите на кутия за обувки, ще оказват помощ на учените да опознаят образуването на Слънчевата система, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Маскот " (Mobile Asteroid Surface Scout) бе изведен в космоса от японската сонда „ Хаябуса-2 ", преди да кацне на 3 октомври 2018 година на метеорита Рюгу, който е с диаметър едвам 900 м и се намира сред Марс и Земята. Роботът направи освен измервания, само че и поредност фотоси по време на задачата си с дълготрайност 17 часа. Оттогава фотосите са оценени от учени. Различават се два типа скали - черни с грапава повърхнина и бели с гладка повърхнина.



Това демонстрира, че Рюгу се е образувал в резултат на конфликт, считат учени от Германския център по аеронавтика и астронавтика. Рюгу може да е образуван от две тела, които са се сблъскали между тях, отдалечили са се едно от друго и по-късно са се слели под въздействието на гравитацията.
Друга доктрина гласи, че в метеорита се е блъснало небесно тяло. Това е станало причина за поява на два типа скали. Редица скали в Рюгу съдържат дребни примеси със наследник или червен цвят. Става въпрос за материал, който е останал затиснат в скалата при образуването й. Той е подобен с редките примитивни астероиди, открити на Земята - въглеродните хондрити.



„ Материалът е извънредно първичен ", означиха учените. „ Това е първият материал в Слънчевата система. Не знаем по какъв начин са се формирали планетите. Трябва да открием дребни тела, тези най-ранни тела в историята на еволюцията, които ще ни оказват помощ да опознаем първите 10-100 милиона години от образуването на планетите ", разяснява специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР