Астероид с размерите на микробус премина край земята на разстояние

...
Астероид с размерите на микробус премина край земята на разстояние
Коментари Харесай

Астероид колкото микробус мина по-близо до Земята от сателитите - Наука

Астероид с размерите на микробус мина край земята на разстояние по-близко от някои спътници.

Космическата канара, наименувана 2023 BU, мина над южния завършек на Южна Америка малко преди 00:30 ч. по Гринуич (23:27 ч на 26 януари българско време).

Тя се приближи на 3 600 км.

Преминаването на метеорита толкоз близо демонстрира, че покрай планетата ни към момента се крият метеорити със обилни размери, отбелязва Би Би Си.

2023 BU беше засечен едвам предишния уикенд от астронома фен Генадий Борисов, който работи в Крим - полуостровът, който Русия заграби от Украйна през 2014 година Последващите наблюдения уточниха информацията за размера и орбитата на метеорита. Тя успокои астрономите, че скалата няма да удари планетата, макар че навлезе в пространството, заемано от международните телекомуникационни спътници (те се намират на 36 000 км над нас).

Вероятността да се удари спътник е била доста, доста дребна.

С хипотетичния си диаметър 3,5 до 8,5 м скалата евентуално би се разпаднала високо в атмосферата, в случай че беше навлязла в нея, само че би провокирала впечатляващо огнено кълбо. За съпоставяне - Челябинският астероид, който навлезе в земната атмосфера над южна Русия през 2013 година, беше с диаметър близо 20 м. и провокира ударна вълна, която счупи прозорци.

Учени от американската галактическа организация НАСА настояват, че орбитата на 2023 BU към Слънцето е била изменена от срещата му със Земята. Гравитацията на нашата планета го е придърпала и е коригирала пътя му в пространството.

" Преди да се срещне със Земята, орбитата на метеорита към Слънцето е била почти кръгова, близка до земната, като е отнемало 359 дни, с цел да приключи обиколката си към Слънцето. След срещата си със Земята орбитата на метеорита ще бъде по-издължена, като ще се отдалечи на към половината път сред орбитите на Земята и Марс в най-отдалечената си точка от Слънцето. Астероидът ще прави по една обиколка на всеки 425 дни ", прецизира НАСА.

В момента се поставят огромни старания за разкриване на доста по-големи метеорити, които в действителност биха могли да нанесат вреди, в случай че се ударят в Земята.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР