Астероид с размери до 40 м, открит само преди 5

...
Астероид с размери до 40 м, открит само преди 5
Коментари Харесай

Астероид минава много близо до Земята

Астероид с размери до 40 м, открит единствено преди 5 дни, би трябвало да премине около Земята през днешния ден.

Астероидът 2018 CB ще премине на по-малко от една пета от дистанцията сред Земята и Луната.

За пръв път небесния обект е бил видян от телескопи на института Catalina Sky в град Тусон, щата Аризона, план, финансиран от НАСА за регистрирането на евентуално рискови метеорити.

Въпреки че прекосяването е относително близо от позиция на астрономическите дистанции, само че няма да е задоволително близко, с цел да се счита за каквато и да е опасност.

Космическата канара би трябвало да премине най-близо до Земята в 22:27 часа по Гринуич (0:27 часа българско) тази вечер.

" Въпреки че 2018 CB е много дребен, той може би е много по-голям от метеорита, които навлезе в атмосферата над съветския град Челябинск, съвсем тъкмо преди 5 години, през 2013 година ", посочи Пол Чодас, който управлява Центъра за проучване на обектите наоколо до земята към НАСА.

" Астероиди от този размер не се доближават постоянно толкоз покрай нашата планета - може би единствено един път и два пъти годишно ".

CB 2018 ще премине към нас на разстояние от 69 700 км, което е почти два пъти по-голяма от орбитата, в която спътниците обикалят към Земята.

Друг дребен метеорит е минал край Земята на отдалеченост, равна с тази сред нас и Луната. Известен като 2018 CC, обектът е направил най-близкия си метод към Земята на 6 февруари на разстояние от към 184 хиляди км. Той е с размер сред 15 и 30 метра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР