Астероид с големина от 650 м премина покрай Земята на

...
Астероид с големина от 650 м премина покрай Земята на
Коментари Харесай

Астероид профуча край Земята

Астероид с величина от 650 м мина около Земята на несъмнено, само че притеснително близко разстояние. „ Въпреки че няма опция метеоритът да се сблъска с нашата планета, това е доста близко приближаване за метеорит с подобен размер “, обявиха от НАСА. Наречено 2014-JO25, небесното тяло прелетя едвам на 1,8 млн. километра от нашата планета, което е по-малко от пет пъти дистанцията до Луната. 

След нас метеоритът ще продължи пътя си към Юпитер, преди да се насочи още веднъж към центъра на Галактиката. Малки метеорити профучават около земята по няколко пъти на седмица. Но обект с сходни размери за последно мина около нас през 2004 година Тогава „ Тевтат “, необятен 5 км, мина край Земята на близо четири пъти дистанцията до Луната. Следващата близка среща с толкоз огромен камък няма да се реализира преди 2027 година Тогава се чака 800-метровият 199-AN10 да прелети още по-близо до нас – на едвам 380 000 км. 

Последният път, когато 2014-JO25 е бил в нашата Слънчева система, е преди 400 години и идващото му минаване около нас няма да е преди 2600 година От НАСА показват, че днешното събитие е отлична опция за астрономи и фенове астрономи. Астероидът ще бъде подобаващ за наблюдаване, защото повърхността му отразява два пъти повече светлина от тази на Луната. Ще може да бъде следен с дребни оптични телескопи в продължение на една до две вечери, преди да продължи по пътя си. 

Освен 2014-JO25 в сряда край Земята, на 175 млн. км ще премине и кометата PanSTARRS. Тя е старания яркостта си неотдавна, което значи, че може да бъде следена с бинокли или дребни телескопи. Астероидите са формирани от метал и камък, до момента в който кометите – които са и по-малки, са построени най-вече от лед, прахуляк и камъни. И двете небесни тела са образувани по време на ранната история на Слънчевата система, преди към 4,5 милиарда години.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР