Астана. Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с ръководството на Асамблеята на

...
Астана. Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с ръководството на Асамблеята на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с ръководството на Асамблеята на народа на Казахстан

Астана. Вицепрезидентът Илияна Йотова беседва с управлението на Асамблеята на народа на Казахстан и представители на разнообразни етнически общности. Илияна Йотова е в Казахстан по покана на българската общественост.Това оповестиха от прессекретариата на президента . В централноазиатската страна в съгласие съжителстват към 140 националности и етнически групи и 17 вероизповедания. Държавата има доста добре развита и институционализирана политика за тях. Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история. По публични данни към 4500 души се самоопределят като българи. Имат статут на национално малцинство и се употребяват с висок престиж. Асамблеята на народа на Казахстан вицепрезидентът показа целите на президентската институция за работа с нашите сънародници зад граница. Илияна Йотова в детайли описа за опциите за висше обучение в България по разпореждане на Министерски съвет №103, посредством което страната подкрепя студентите от български генезис със стипендии. „ В България те могат да получат качествено обучение, европейска тапия, които ще им отворят вратите към кариера и бъдеще ”, акцентира вицепрезидентът.
„ Добре е младежите да учат където желаят, да получават качествено обучение, а по-късно да се върнат и да работят за страните си. България е една от най-древните страни в Европа. Ние сътворихме кирилската писменост, с помощта на нашата страна тя оцеля, създавайки една от най-могъщите средновековни култури. Днес на нея пишат над 300 млн. души по целия свят. “ С тези думи вицепрезидентът Йотова подари на управлението на Асамблеята позлатена плочка с изрисувани кирилските букви.
Родопска носия – подарък от Илияна Йотова, към този момент ще краси Асамблеята на народа на Казахстан. Българската експозиция в Дома на дружбата в столицата Нурсултан е една от 30-те национални мини музея, показани в него.
С прелестно осъществяване на български национални песни и танци бе посрещната вицепрезидентът в Асамблеята на народите. „ Стараем се да учим езика. И дребни, и огромни, не пропущаме български празник и милеем за нашата прародина ”, сподели Олга Андриевска, ръководител на българското сдружение в Нурсултан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР