Аспарухово“ с уникалното си съчетание на парк, плаж и море

...
Аспарухово“ с уникалното си съчетание на парк, плаж и море
Коментари Харесай

Аспарухово – новото лице на Варна

„ Аспарухово “ с неповторимото си комбиниране на парк, плаж и море става новото лице на Морската столица след огромните поправки и планове за неговото развиване. Другите квартали гледат малко завистливо на преобразяването му през последните две години, само че и тяхната нова визия не изостава. „ Аспарухово “ е приоритет на общината и към него са ориентирани огромна част от средствата по европейските стратегии.
 Новото кръгово кръстовище на бул. „ Първи май “ Новото кръгово кръстовище на бул. „ Първи май “
Ще стане най-хубавият квартал на Варна, ремонтите са изпълнени съвършено, споделя строителят деец Христо Лазаров, който е взел участие в построяването в миналото на Аспаруховия мост. Хората тук са спокойни при дъжд поради издигнатите отводнителни канали на ул „ Моряшка “ и „ Горна Студена “ на мястото на затлачените дерета, които преди 4 години не можаха да съберат и спрат приливните талази, провокирали огромното наводняване. „ Сега водата даже при проливен дъжд не стига до бордюра на тротоара, всичко се оттича по каналите в морето “, споделя някогашният боцман Васил Нейчев, който живее на „ Гривица “, улицата, взела две жертви в нещастието през 2014 година. Бяха обезпечени близо 10 млн.лева от фонд „ Солидарност “, с цел да не пострада още веднъж кварталът и последните порои, които заляха страната, бяха тест за това. Млади и остарели разискват със удовлетворение ремонтите макар усложнения трафик в придвижването. Като нова е станала централната улица „ Мара Тасева “ до кръстовището на пътя за кв. „ Галата “, в обсега от бул. „ Първи май “ до бул. „ Народни будители “, където освен платната са разширени и настилката възобновена, само че и се подменя цялата подземна инфраструктура, в това число и с нови тръби на битовата и дъждовна канализация. Монтирани са нови осветителни тела, построени са тротоари, където преди въобще нямаше, и към 1 км велоалея. Изцяло завърши реконструкцията на бул.“Първи май“ с красиво кръгово кръстовище, а до него беше повдигнат първият в града пешеходен надлез с дължина 84 м, със стълбища и с асансьори за детски колички и хора с увреждания. Пред районното кметство хората упорстват да има и пешеходна пътека наоколо, тъй като в близост са новоизграденото комбинирано спортно игрище, хубав ъгъл за отдих, детски площадки, фитнес навън и малчуганите, а и бързащи пешеходци пресичат безразсъдно булеварда, по който хвърчат коли. Ремонтите в „ Аспарухово “ не престават с реализацията на различен план по Оперативна програма „ Региони в напредък “ – рехабилитация на бул. „ Народни будители “ – от ул. „ Мара Тасева “ до ул. „ Нарва “, и от бул. „ Св. Св. Кирил и Методий “ до ул. „ Мара Тасева “. С това главните булеварди в региона ще са напълно актуализирани, уточни кметът Иван Портних. За ремонт на централния тръбопровод бяха обезпечени 3 млн. лв. от държавното управление.
 В Аспаруховия парк се множат бебешките колички В Аспаруховия парк се множат бебешките колички
Проектът за обстоен организационен проект на Аспаруховия парк, който се шири на 400 дка, е на уеб страницата на районното кметство, а в края на предишния месец изтече срокът за оферти и възражения. Така че скоро ще влезе за разискване пред Общинския съвет. Идеята е Аспаруховият парк да стане втората Морска градина на Варна. Предвижда се построяването на спортни стадиони, детски ъгъл и атракционни обекти. В схемата попадат Аспаруховият вал, за който има план за превръщането му в музей навън, рейдовата кула и новото рибарско пристанище.

До 2020 година Варна би трябвало да има най-модерния риболовен кей по Северното Черноморие – в местността „ Карантината “. В нея беше сниман българският филм „ Бартер “ на режисьора Атанас Киряков, станал обичан на хората от „ Аспарухово “. Стойността на плана е за близо 16.5 млн. лв. по Програмата за морско дело и риболовство, като личното финансиране от 8.5 млн. лв. беше утвърдено с решение на Общинския съвет, а държавното управление даде безплатно право на градеж върху парцел, част от морското дъно, в рамките на вътрешните води на България в Черно море. Екип от Института по хидро – и аеродинамика към Българска академия на науките е създател на плана, който планува новото пристанище да е в източния завършек на Аспарухово, да е супер съвременно и да стопира високите щурмови талази, на които е изложен морският бряг на „ Карантината “. Пристанът е очакван за над 100 риболовен кораби и лодки, ще има рампа за колесари, постройка на три равнища с доста забавен архитектурен контур и с покрив, който може да се трансформира в открита сцена за разнообразни арт събития и културни прояви. Алеите на Аспаруховия парк ще приключват с панорамния мостик на пристана, което също ще е място за разходки. Строителството на рибарското пристанище ще стартира след привършване на туристическия сезон, със пускане на процедури по желание на реализатори, сподели кметът на Варна Иван Портних.

На картата на капиталовите планове на Министерството на туризма, Варна ще взе участие в бъдеще с създаване на плувен и СПА комплекс в кв. „ Аспарухово “, където има минерален водоизточник, чиято вода в този момент се излива на воля на брега на канала „ море-езеро “.
 Всяка заран тримата кореняци от Всяка заран тримата кореняци от „Аспарухово“- Христо Лазаров, Васил Нейчев и Костадин Шомов инспектират ремонтите преди да седнат на кафе
Новата визия, осъществените, а и идни планове, са вдигнали цените на парцелите във вилните зони на „ Аспарухово “ двойно – от 20 на 40 евро /кв.м. Сериозно нарастват и жилищата, като в жилищния комплекс до рибарското населено място, където те се продават на равнища 1600-1800 евро за кв.м застроена повърхност. В квартала е пренаселено с руснаци и украинци, които са горди, че единствено на крачка е най-големият и най-чист плаж на Варна. Аспаруховските риболовци имат най-хубав улов, а измежду тях занаятчия на морски деликатеси бърка най-вкусния хайвер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР