Аспарух Коев © Анелия Николова Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Аспарух Коев © Анелия Николова Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Аспарух Коев, Transmetrics: Ще се фокусираме повече върху настоящите ни клиенти

Аспарух Коев

© Анелия Николова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в четвърти брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Българската компания Transmetrics създава решения за ефикасното потребление на потенциала за транспорт на транспортните компании. Софтуерните им системи разрешават на карго превозвачите да пресмятат празното пространство в своите транспортни машини, като по този метод спомага за намаляването нa разноските им. През годините компанията уголемява портфолиото си от решения, а измежду клиентите на Transmetrics са DPD, DB Schenker, Kuehne+Nagel, Gebruder Weiss и други.

Как се отрази на бизнеса ви изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на предходната година пазарът беше много " прегрял ", имаше дефицит на водачи, служащи в складовете и така нататък Така че прочут спад връща нещата в границите на естествения потенциал.

При по-големите играчи за наземни транспорти, с които главно работим, първоначално имаше терзания с компликации по осъществяването на логистичните процеси (намален потенциал за въздушен превоз, блокади по граници и т.н.). Постепенно нещата се стабилизираха и за момента нямаме отказали се клиенти и приходите са постоянни.

Най-тежко е ситуацията с презокеанските контейнерни транспорти поради спада на размера от Китай. В средносрочен проект има огромна възможност за банкрут на главен състезател. Също по този начин големите кораби, с потенциал над 20 хиляди контейнера, които бяха в основата на тактиката на този сегмент в последните години, сега не могат да се запълнят.

Въздушният превоз също е обиден, като странична жертва на пътническите транспорти. В последно време самолетните компании се бяха ориентирали да придвижват товари основно в товарните отсеци на пътническите самолети. С редуцирането на тези полети потенциалът за въздушен транспорт внезапно се сви. Това докара до голям скок в цените на въздушния превоз, конвертиране на пътнически самолети в товарни и така нататък

В региона на наземния превоз има значителен спад, изключително в региона на еднократните поръчки. В момента капацитетът за облага от всяка пратка се увеличи доста в множеството сегменти, само че, несъмнено, общият брой колета е по-малък. Трудно е да се реши кой какъв брой печели или губи.

В последната година се опитахме да се разтеглим към логистични проблеми на производителите. В тази област имаме забележителен спад и " замразени " клиенти. Областта не е съществена за нас, тъй че няма забележителен резултат за бизнеса. В средносрочен проект обаче замразяването на производството би могло да докара и до по-съществено понижаване на размерите в логистиката.

Обмисляте ли смяна в бизнес модела, с цел да се адаптирате към новата обстановка?

Досега се бяхме ориентирали към директни продажби като главен търговски канал. Сега, заради преустановяване на интернационалните пътувания, този метод е усложнен. В директно бъдеще ще се фокусираме повече върху актуалните си клиенти. Експериментираме с разнообразни тактики за канали за продажба.

Опитваме се да сме по-консервативни в разноските, само че в рационални граници, тъй като сме в бързо възходящ и конкурентен пазар и не желаеме да отпадаме от конкуренцията поради страхове, основани повече на спекулации, в сравнение с действителни данни.

Затворихме офиса и всички работят от у дома. Това съвсем нямаше резултат, тъй като индустриалният развой при софтуера доста елементарно се прави от у дома. Преди слагахме ограничавания на работата от у дома, само че в този момент видяхме, че няма проблем, тъй че в средносрочен проект считаме да станем още по-либерални в това отношение.

Разработвате ли спомагателни услуги за клиентите ви?

В момента пускаме безвъзмездна услуга за оценка на резултата от COVID-19, която към този момент може да се употребява на уеб страницата ни.

Разширяваме портфолиото от приложения на главния ни артикул NetMetrics, който е ориентиран към по-големите играчи. За момента имаме четири разнообразни приложения. Това разрешава да адресираме по-широк набор от клиенти, както и да предлагаме повече от едно приложение на еднакъв клиент.

С финансирането от Европейския съюз по стратегия " Хоризонт 2020 " работим и върху набор приложения, ориентирани за междинния пазар, по втория ни артикул AssetMetrics: контейнерни превози; интермодални оператори; логистика за производители; превоз с камиони и железопътен превоз. Очакваме да стартираме проби с пилотни клиенти следващата година.

Ще успее ли бизнесът да се устоя и при по-продължително изключително състояние?

Извънредното състояние не ни тормози, можем да се оправим и при по-продължително такова. По-скоро ни тормозят средносрочните резултати върху стопанската система, изключително " резултатът на доминото ", в случай че някои промишлености останат затворени за по-дълго време, както и макроикономическите резултати от внезапно стесняване на пазара, съпроводено от солидно отпечатване на пари. За момента обаче сме по-скоро оптимистични.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР