Асоциацията за здравословно хранене ще съди държавата заради Наредбата за

...
Асоциацията за здравословно хранене ще съди държавата заради Наредбата за
Коментари Харесай

Асоциацията за здравословно хранене ще съди държавата заради доставките на мляко по училищата

Асоциацията за здравословно хранене ще съди страната поради Наредбата за използване на схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “, съобщи зам.-председателят на организацията Иван Дойчев пред OFFNews.
 ДФЗ: Проверяваме снабдител на мляко за учебните заведения за недействителни документи за качество  Има ли корист с европари при доставките на мляко за учебни заведения и градини?
Твърдо и изрично декларирам, че наредбата е чист лобизъм, който облагодетелства няколко производители, каза той.

Иван Дойчев уточни, че задачата на програмата е децата да изградят табиет за здравословно хранене, като употребяват млечни артикули и плодове в учебно заведение. " Целта обаче се измести. Държавата по този начин направи, че тази стратегия да облагодетества дефинира компании ", съобщи той.

Дойчев е на мнение, че аргументът на министъра на земеделието Румен Порожанов да промени наредбата е добавената стойност да остане при производителя.

Друга причина за измененията е да се даде опция производителят да прави директна доставка на образователното заведение. По този начин се заобикаля рискът млечните артикули да минават през търговеца.

Това на процедура не се случи, защото производителите още веднъж употребяват логистиката на търговците, уточни Дойчев:

" Фирма от Хасково ще доставя мляко в Ямбол, а от там към този момент в Сливен - на 32 км. от най-отдалеченото образователно заведение. Това ли беше концепцията? "

Според него задачата на страната е да затрие дребния и междинен бизнес, който си е изкарвал прехраната от работата по двете схеми - " Училищен плод " и " Училищно мляко ", и да ги остави в ръцете на няколко олигарси.

На въпроса дали качеството на млечните артикули за образователните заведения ще се утежни, той отговори:

" След като съумяха да сътворят тази разпоредба и по този метод, след хиляди тъжби, без да се съобразят с това, че става въпрос за деца, податлив съм да имам вяра на всичко ".

" Млечни артикули Тракия ", които печелят 922 образователни заведения, би трябвало да доставят жестоко 200 хиляди бройки мляко дневно. Това е голямо произвеждане. Времето ще покаже какво ще бъде качеството, уточни Дойчев.

В четвъртък OFFNews разкри в следствие, че не постоянно е спазена процедурата при избор на снабдител на млечни артикули за учебни заведения и градини.

Днес фирма " Полидей ", която създава мляко  " Домлян ", удостовери, че ДФЗ е избрала някои от доставчиците по неразбираеми критерии.

След измененията в Наредбата за използване на схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ 3 млекопреработвателни сдружения си разделиха 52% от образователните заведения в България, на които да доставят.

" Млечни артикули Тракия " на Владислав Михайлов усилва доставките си спрямо миналата година с 378% - от 125 образователни заведения на 922.

" Зоров 91 " на Димитър Зоров ще доставя с мляко 385 обекта, което е с 494% повече.

Първенец е мандрата " ЧЕХ ", която отбелязва 9660% растеж в броя на учебните заведения и детските градини, които ще зарежда с млечни артикули - от 5 на 483.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР