Асоциацията за защита на потребителите излезе с остро становище за

...
Асоциацията за защита на потребителите излезе с остро становище за
Коментари Харесай

Обвиняват правосъдния министър и депутати в лобиране за колекторските фирми

Асоциацията за отбрана на потребителите излезе с остро мнение за измененията в законодателството за активността на колекторските компании.

"Народното заседание одобри на първо четене проектозакон за 10-годишната безспорна отминалост за физическите лица. Нещо, за което отдавна настояваме. Предстои да се види какви промени ще бъдат направени преди второ четене в зала. Още повече, че негативни мнения са дали министерствата на правораздаването и финансите. Аргументът им е, че при актуалната дълготрайност на правосъдните каузи, кредиторите няма да могат да защитят ползите си. Така всъщност, министърът на правораздаването признава своя неуспех в ръководството на правосъдната промяна. Против 10-годишната отминалост са, несъмнено, Асоциацията на колекторските организации, както и работодателската организация КРИБ, в която членува ", припомнят от организацията.

В мнението се припомня, че на този декор дейностите на министъра на правораздаването Данаил Кирилов будят недоумения и навеждат на мисълта, че зад неговото мнение има и други нечисти планове. На 9 юни със своя заповед той образува работна група, която да предложи правна рамка за активността на колекторските компании. Досега са извършени две съвещания, на които участниците разискаха и дадоха мнения по предложенията на Министерството на правораздаването за промени в няколко закона.

"Въпросните промени всъщност са напълно в интерес на компаниите за събиране на задължения и умерено можем да ги назовем лобистки. Не единствено, че не се предлага никакъв механизъм на ефикасен мониторинг и надзор, само че даже на тези компании им се дават нови пълномощия, които опонират на Конституцията. Например само те да имат право да изкупуват задължения. Не се дава опцията първо да се предлага на длъжника да си изкупи задължението. Но това е единствено един образец, а фрапиращите такива са доста в оферти план. След като от две извършени работни срещи стана ясно, че тези промени срещат отпор от доста институции, очевидно министър Кирилов ще ги прокара през задната врата на Народното събрание. Не бяха взети поради нито едно от предложенията в мненията на участниците в тази работна група ", разясняват още от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Неправителствената организация споделя, че същото това предложение със същите претекстове за законодателни промени, с които сякаш ще се контролира активността на колекторите, се внасят в Народното събрание от народния представител и началник на правната комисия Анна Александрова дружно с група депутати – все от ръководещата коалиция. На собствен ред асоциацията обаче ще се възползва от правото да алармира способените европейски институции и образно да покаже по какъв начин се стига у нас до лобистки закони.

"Същевременно това, продължава с цялостна мощ да се води борба за „ срутване “ на предложенията за въвеждане на тъй наречените непринудено осъществяване. След като опозицията от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи провали приемането му в правна комисия, предлагането въпреки всичко във вторник мина на първо четене в зала. Свидетели сме на гневна и подмолна обществена офанзива от Асоциацията на колекторските организации и няколко юриста. Съвсем ясно е, че техните ползи са директно наранени. Евентуалното въвеждане на доброволното изпъленение ще даде опция на длъжниците да си уредят взаимотоношенията с кредиторите, без да се минава през съдилища. Тоест облекчение на съда от каузи за дребни суми, а жителите няма да заплащат лихви, такси и възнаграждения за някои адвокати и юристи ", се споделя още в мнението.

"Опасяваме се, че тези три начинания за законодателни промени, които обществено мотивирате със отбрана на цивилен и потребителски права и съблюдаване на европейското законодателство, в действителност ще бъдат съществено прекроени. Дейността на колекторските компании касае директно живота на стотици хиляди български жители. Това постанова да бъдат премислени и оценени деликатно всички оферти с цел да се подсигуряват паравата и достолепието на хората. За нас е необяснимо и неиздържано откъм причини цялото това бързане, което следим и опитите за пробутване на противоречиви законодателни ремонти, на процедура облагодетелстващи колекторите, през задната врата на Народното събрание. Не допускайте крилатата фраза „ Пътят към пъкъла е затрупан с положителни планове “ да се трансформира в норма на държание на всяка власт и ръководещи ", декларират още от асоциацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР