Асоциацията за развитие на паралелната търговия изпрати становище относно предложените

...
Асоциацията за развитие на паралелната търговия изпрати становище относно предложените
Коментари Харесай

Асоциация се обяви срещу новия законопроект за спиране на паралелния износ на лекарства

Асоциацията за развиване на паралелната търговия изпрати мнение по отношение на препоръчаните промени в Закона за медикаментите, свързани с опита за прекъсване на паралелния експорт на медикаменти. 

В законопроекта здравното министерство предлага основаване на ограничаващ лист с медикаменти, които няма да могат да бъдат изнасяни в други европейски страни, където се продават по-скъпо, в случай че има дефицит на нашия пазар.

Зам.-министърът на опазването на здравето с сектор " Лекарствена политика " Лидия Нейчева разгласи, че в този си тип текстовете към този момент се нотифицирани от Европейска комисия, като те са съобразени и с решението на Конституционния съд, с което съдт спря опита за ограничаване на паралелния експорт през 2015 година

Публикуваните в този момент текстове не са идентични с нотифицираните през 2016 година от екипа на Д-р Петър Москов. В този смисъл, сегашният законопроект не може да се приема като нотифициран към Европейската комисия и неспазването на нотификационната процедура може да докара до съответните последици за страната ни, показват от Асоциацията. 

Освен това съгласно тях новите текстове всъщност са същите като тези, против които има решение на Конституционния съд.

" Паралелната търговия е изцяло законна активност, носеща редица изгоди на национално и общоевропейско равнище като: уеднаквяване на цените, достъп до новаторска терапия, набиране на медикаменти изчезнали на националния пазар и други, от които следва да се възползва и нашата страна ", допълват от Асоциацията.

Ето и цялото отворено писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПАРАЛЕЛНАТА ТЪРГОВИЯ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

По мотив появилата се информация в публичното пространство по отношение на идните промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗИД на ЗЛПХМ) в частта - експорт на лекарствени артикули, че измененията са утвърдени от ЕК и съобразени с Конституционния съд, Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) от името на своите членове би желала да изкаже своите справедливи терзания.

На първо място, текстовете на оповестените за публично разискване на 10 август 2017 година промени в ЗЛПХМ, предлаган от актуалните специалисти в Министерството на здравеопазването, не са идентични с нотифицираните през 2016 година от екипа на Д-р Петър Москов. В този смисъл, сегашният законопроект не може да се приема като нотифициран към Европейската комисия и неспазването на нотификационната процедура може да докара до съответните последици за страната ни. При всички случаи, даже и минал нотификационната процедура законов акт може да бъде обжалван и отритнат от Европейската комисия. Това се основава на фактът, че по нотификационна процедура се желаят мнения от страни-членки, а след влизане в действие законовият акт е обект на нормалната процедура за оборване на национално законодателство в Съюза.

Относно изказванието, че не се чака новите текстове да бъдат спрени от Конституционния съд, оценката на правни специалисти е, че всъщност новите текстове не са кардинално разнообразни от тези, против които през 2015 година Конституционният съд разгласи за несъответстващи на главния закон и правото на свободна самодейност. С решение №1 от 29.01.2015г., Конституционният съд разгласи за противоконституционно изменението на член 217в ЗЛПХМ с претекстовете че наредбата е едностранчива, а заложените в нея критерии не са съответни и се лимитира непропорционално свободната стопанска самодейност обезпечена от чл.19 от Конституцията.

БАРПТЛ напомня мнението на своите членове, че законопроектът не пази публичния интерес от възможен дефицит на медикаменти и опонира на българското и европейско право, нарушавайки правилата на член 19, алинея 2 от Конституцията заради няколко съществени аргументи:

• Предложеният механизъм за ограничение на свободното придвижване на огромен брой
лекарствени артикули опонира на практиката на Европейска комисия (това се удостоверява от скорошната й
позиция против рестриктивните мерки на износа в Словакия и Португалия).

• Създават се „ ограничаващ лист “ и „ лист с следени лекарствени артикули “,
без установяване на съответни и измерими критерии за включването на лекарствени артикули в
него, а препоръчаните дефиниции за липса и дефицит са официални и неизмерими.

• Няма тъкмо написана методология по какъв начин се работи при липса на лекарствен артикул от
пазара, а фактът, че не са разказани критерии по какъв начин ще се изключват медикаменти от листата, приказва
за непрекъснато настоящо ограничаване върху свободната търговия и надлежно
непропорционалност на въведената регулация.

• Въвежда се самостоятелно ограничаване за експорт, което съставлява
непропорционално ограничаване на износа, съгласно Европейските разпореждания и практиката на
Европейския съд за тяхното използване, както и в причините на Конституционният съд от 2015
година

• Няма механизъм за инспекция на обективността на постъпилите сигнали за дефицит.

БАРПТЛ напълно поддържа самодейността на българските институции да продължат позитивната процедура, която беше въведена от началото на годината за взаимни инспекции на Изпълнителната организация по медикаментите, Националната здравноосигурителна каса, Националната организация по приходите и Агенция „ Митници “ за търговията с дефицитни медикаменти и против нерагламентирания експорт.

Както неведнъж сме призовавали, обективното решение на въпросите с неналичието и дефицита на медикаменти е обвързвано с построяването на електронна осведомителна система, обхващаща всички звена от комплицираната доставна верига на фармацевтичния пазар, а точно – притежатели на позволение за приложимост, търговци на едро и търговци на дребно. По този метод в центъра на законодателната самодейност се слага достъпа до лекарствени артикули на пациентите и ръководството на техния дефицит, а не паралелният експорт самичък по себе си.
``
Отново е добре да напомним, че паралелната търговия е изцяло законна активност, носеща редица изгоди на национално и общоевропейско равнище като: уеднаквяване на цените, достъп до новаторска терапия, набиране на медикаменти изчезнали на националния пазар и други, от които следва да се възползва и нашата страна.

Управителен съвет на БАРПТЛ
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР