Асоциацията свободен енергиен пазар също реагира на параметрите на първоначално

...
Асоциацията свободен енергиен пазар също реагира на параметрите на първоначално
Коментари Харесай

АСЕП алармира КЕВР за нетипичните параметри при вече отменения търг на НЕК за продажба на 98 МВт


Асоциацията свободен енергиен пазар също реагира на параметрите на в началото оповестения за 19 юни търг от Националната електрическа компания (НЕК) за продажба на 98 Министерство на външната търговия с интервал на доставка 31 юли – 30 септември тази година. В писмо до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от АСЕП сигнализират за събудилият много терзания през последните часове първичен търг на НЕК за 98 МВт и упорства за по-строг надзор н държавните сдружения на пазара.

„ Обезпокоени сме от нетипичните параметри на договорката – отклоняване в количествата от -100% до +400%, което се дефинира еднолично от продавача. Така, продавачът избира по кое време и какви количества да продаде, което дава опция за краен субективизъм и непазарно държание, като не се изключва опцията въобще да не се продаде електрическа енергия през целия интервал на доставка “, се споделя в позицията.

От АСЕП обръщат внимание и на параметрите на договорката, които не позволяват конкуренция на пазара. „ Силно усещане в параметрите на посочения търг прави и посоченото минимално оферирано количество в цялостния размер на търга – 98 МВт. Тази специфичност в комбиниране с условието за банкова гаранция в размер на цялостната девиация от 490 МВт попречва конкурентното начало и дискриминира пазарните участници. Намаленото равнище на конкуренция ще резултира и в по-лоши финансови резултати за продавача НЕК ЕАД, чието държание не кореспондира с правилото за търсене на оптималната облага. От друга страна, параметрите на търга дават опция за концентриране на близо 500 МВт товар в един единствен покупател, което единствено усилва пазарната централизация при предлагането на електрическа енергия на БНЕБ ЕАД. Предлагането на подобен артикул, евентуално лимитира реализацията на продукта в един търговски участник, чийто портфейл включва индустриални мощности с режим на диспечиране. В енергийната система на страната такива се свеждат до един единствен евентуален покупател и той не е в структурата на БЕХ ЕАД. Предлагането на сходен артикул крие опасности и за електроенергийната система при погрешно ръководство на комерсиалната позиция “, се споделя в позицията.

Експертите от асоциацията обръщат внимание на стопирането на първичния търг и разделянето му на два нови – за 25 и 75 МВт, като разказват последователността, само че упорстват и то не за пръв път за по-голям надзор на държанието на държавните енергийни сдружения.

„ След реакция на работодателските и търговски организации, които се явяват директно наранена страна по цитирания търг, НЕК ЕАД анулира проведената тръжна процедура за 98 Мвт в 11:56 часа на 17.06.2019 година В същото време разгласи два нови търга за 75 и за 25 МВт, надлежно. Със същите отклонения по продукта и за същия интервал. Съществената разлика е в минималното количество за присъединяване, съгласно обявлението на уеб страницата на БНЕБ. Което дава малко по-широк достъп до тръжната процедура поради пониженото условие за най-малък деклариран товар. Но вместо да се предложат 75 МВт на пазарните участници и да се стимулира конкуренцията сред тях за реализиране на по-висок резултат за Национална електрическа компания, за същинско наддаване по цена остават единствено 25 МВт. Очевидно, за държавната компания не е значимо какъв стопански резултат ще реализира от декларираното желание за продажба на електрическа енергия, по-важно е да обезпечи на стеснен брой участници 375 МВт върхова сила. Последното не се нуждае от необикновен коментар, поради финансовото положение на Националната електрическа компания и би трябвало да съставлява интерес за принципала на НЕК ЕАД и националния регулатор.

Приветстваме дълготрайното предложение на електрическа енергия, само че настояваме това да се случва по оптимално конкурентен метод, като продуктите да дават отговор на общоприетите артикули за търговия. Всякакви други вариации пораждат подозрения за предрешени тръжни процедури. Подобни търгове като оповестените от НЕК ЕАД за 19.06.2019 година по никакъв метод не способстват за политиката на бистрота, трансперантност и еднакъв достъп на пазара на електрическа енергия, възприети с измененията в ЗЕ след 01.01.2018 година

С актуалното писмо показваме и безапелационната поддръжка на позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели от 17.06.2019 година по същата тематика. Манипулациите на пазара на електрическа енергия са неразрешени практики и постоянно водят до висока цена, която в последна сметка се заплаща от всички консуматори на електрическа енергия в България. Продажбата на върхова сила на цени под пазарните равнища на цитираните търгове, ще докара до комерсиално държание на НЕК на пазара „ Ден напред “ такова, че да компенсира разликата по извършения търг на ЦПДД и разноските й за закупуване на електрическа енергия.

АСЕП моли за по-стриктен надзор върху комерсиалното държание на държавните енергийни сдружения от страна на Министерство на енергетиката и Комисия за енергийно и водно контролиране, защото се следят голям брой съществени пропуски, които не остават скрити от пазарните участници. АСЕП смята, че осъществяването на функционалностите по институционален надзор ще сведе до най-малко сходни търговски модели на държание от страна на държавните сдружения в бранш електроенергетика “, заключават от Асоциация свободен енергиен пазар.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР