Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага мерки

...
Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага мерки
Коментари Харесай

Собствениците на бизнес сгради настояват за кредитни и данъчни облекчения

Асоциацията на притежателите на бизнес здания в България предлага ограничения за облекчение на икономическите вреди от COVID-19 в бранша.

Една от тях е въвеждане на държавен мораториум за заплащанията на главници по заеми – с дълготрайност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е обиден от блокирането на стопанския живот. Предложението им включва опазване на всички контрактувани условия по заемите – лихви, такси, периоди и други – непроменени за периода на отлагане на заемите.

Освен това асоциацията упорства за краткотрайно освобождение на притежателите на недвижими парцели от налог недвижими парцели за 2 месеца – за интервала април-май 2020 година, както и за отстъпка в размер 25% от заплащането на дължимия налог недвижими парцели и такса боклук за тези, които изплатят цялото си годишно обвързване през интервала на изключителното състояние.

Предложенията им се допълват от освобождение на притежателите на бизнес парцели, които имат възбрана за осъществяване на стопанска активност, от такса битови боклуци за периода на оповестеното изключително състояние, както и понижаване на локалния налог за прекачване на парцели на 1% за интервал от 6 месеца. Те предлагат и понижение на нотариалните такси с 50% за покупко-продажби, свързани с покупко- продажба на парцели.

Предложенията им се базират на насоките на Европейската централна банка за използване на сходни начинания на комерсиалните банки, както и положителната регулация и капитализация на българския банков бранш, които не биха сложили финансовите институции в тежко състояние при положение, че се съгласят с препоръчаните ограничения.

"Наемателите в бизнес постройките са директно наранени от блокирането на стопанската система и директната неспособност да се прави икономическа активност, както и предстоящото дълго възобновяване след икономическия потрес, заради необятния му резултат върху всички стопански сътрудници на страната ", аргументира се асоциацията.

„ Съзнаваме сериозността на провокациите, пред които сме изправени, както и отговорността за вземаните решения. Готови сме да участваме посредством наши представители в разискване на ограниченията, ориентирани към превъзмогване на следствията от рецесията и опазване и възобновяване на икономическата интензивност “, споделя ръководителят на асоциацията Таня Косева-Бошова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР