Асоциацията на работодателските организации смята, че цената на природния газ,

...
Асоциацията на работодателските организации смята, че цената на природния газ,
Коментари Харесай

Работодателските организации смятат, че цената на газа е твърде висока

Асоциацията на работодателските организации счита, че цената на природния газ, която държавният снабдител " Булгаргаз " предлага за април, е прекомерно висока по отношение на котировките на европейските тържища.

В писмо до държавното управление и енергийния регулатор четирите организации упорстват за незабавни ограничения за понижаване на разликата, която, по техни калкулации, коства на промишлеността по 42 млн. лева месечно.

препоръчаната от публичния снабдител за одобряване от КЕВР цена и награда, възлизаща на 11.64 лева./MWh. " Булгаргаз " предлага за април цена 103.08 лева./MWh, което значи промишлеността да заплаща 114.72 лева./MWh или 58.66 EUR/MWh. Същевременно към 22 март 2023 година фючърсните котировки TTF за април на борсата ICE възлизат на 42.32EUR/MWh (82.77 лева./MWh).

Прогнозната разлика, която ще надплати бизнесът за април възлиза на 16.34 EUR/MWh (31.96 лева./MWh) или 38.6%, пресмятат работодателските организации.

В писмото се споделя, че обстановката през март и февруари е сходна като разликата сред интернационалната и вътрешната цена е към 30 на 100.

Отчитайки дълготрайния контракт на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД за доставка на 1 милиарда куб. м природен газ от " Азербайджан Газ Съплай Къмпани ", привързан 100% с петролна съставния елемент и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма пояснение за образуваните от " Булгаргаз " ЕАД и

одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината, се споделя в писмото.

В него организациите упорстват да научат дали държавното управление подхваща ограничения за намаляване на резултата от скъпите количества газ, нагнетени в хранилището " Чирен ", който главен генератор на високите цени.

Нарастващите разлики в цените на природния газ и то в миг, в който пазарната обстановка в Европа се усъвършенства, ще влошат конкурентоспособността на българската промишленост и ще забавят икономическия напредък, предизвестява асоциацията, включваща Асоциацията на индустриалния капитал, стопанската камара, търговско-промишлената палата и конфедерацията на индустриалците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР