Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет,

...
Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет,
Коментари Харесай

Асоциация на прокурорите: Води се компроматна кампания срещу Гешев


Асоциацията на прокурорите разгласява позиция от името на Управителния съвет, в която се декларира, че против определения за основен прокурор Иван Гешев се води компроматна акция.

„ Това на което още веднъж станахме очевидци през последните дни, а точно неприемлив махленски напън против членовете на Висшия правосъден съвет, потреблението на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно изтощение и липса на рационални юридически причини. Такова държание има една единствена цел - избягването на действителния спор по отношение на законовите и професионалните критерии, използвани в процедурата за избор на основен прокурор на Република България, които критерии са стимулирали двадесет от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет да дадат своята поддръжка в интерес на господин Иван Стоименов Гешев “, пишат в позиция прокурорите.

Те настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и безапелационното мнение на професионалната общественост на работещите в системата прокурори, следователи и чиновници. Противопоставят се на опитите да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската.

„ Заявяваме, че в никакъв случай не бихме си разрешили в процедури за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, в полемиките за професионалните съдийски качества на претендентите, нито пък в суверенните пълномощия на президентската институция посредством внушения и медийни акции “, показват те.

Те питат дали има лица, които се опасяват от това да имаме прокуратура, която да работи интензивно и при прецизно съблюдаване на законите на Република България в областта на битката с престъпността и за отбрана правата и ползите на жителите?

В умозаключение от асоциацията приканват за довеждане докрай на процедурата на избор на основен прокурор при съблюдаване на Конституцията и законите на България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР