Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет,

Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет, ...

Асоциация на прокурорите: Води се компроматна кампания срещу Гешев.


Асоциацията на прокурорите публикува позиция от името на Управителния съвет, в която се заявява, че срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев се води компроматна кампания.

„Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев“, пишат в позиция прокурорите.

Те настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Противопоставят се на опитите да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската.

„Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании“, посочват те.

Те питат дали има лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите?

В заключение от асоциацията призовават за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на България.

Източник: skandal.bg