Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите се обединяват в

...
Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите се обединяват в
Коментари Харесай

Поставят паметник, посветен на юристите, спасители на българските евреи

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите се сплотяват в обща самодейност за слагане на монумент на юристите, спасители на българските евреи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заместник-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров съобщи, че през 2023 година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. „ Немалка заслуга за това нещо имат доста български адвокати “, сподели той и акцентира, че те са рискували кариерите си.

Именно по този начин се заражда самодейността, която има две съществени цели – да бъде показан като търпелив българският народ, защото на територията му години наред са съжителствали разнообразни етноси и религии, както и да бъде показано, че обединяването още веднъж е допустимо. „ Ние като адвокати по този начин, както нашите предшественици преди 80 години са го правили, би трябвало да дадем образец на обществото в тази тенденция, а точно че макар разликите сред нас, ние можем да вървим дружно напред и да осъществим със наличие това, което написа на постройката на Народното събрание – „ Съединението прави силата “, акцентира Тодоров.
На фотографията: Борис Велчев
Историкът доцент р-р Румяна Маринова-Христиди, началник на компетентност „ Хебраистика “ в Историческия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, обърна внимание към акта на спасението и сподели, че в навечерието на 80-годишнината от спасението на българските евреи е в действителност подобаващ мотив, с цел да помислим още веднъж върху това кои са спасителите. Спасителният акт не е еднократен, а съставлява държание в продължение на няколко години, сред 1941 и 1944 година, акцентира тя. Доц. Христиди напомни, че по време на Втората международна война България е съдружник на Германия, страна с прогерманско ръководство и с доста тежко антиеврейско законодателство, което не се изчерпва единствено със Закона за отбрана на страната и с подписана писмена конвенция за депортацията на българските евреи. Въпреки всичко обаче това не е осъществено и съставлява изключение, тъй като редица организации, Българската православна черква, забележителна част от обществото, в това число писатели и лекари се афишират срещу антисемитизма. Особено място в битката заемат българските адвокати, които афишират Закон за задълженията и договорите за безчовечен и дискриминационен.

По думите на доцент Христиди точно тази група от хора заслужава мемориален знак, който да демонстрира приноса на юридическата общественост в тези времена. Тя посочи, че в годините на съюза на страната ни с нацистка Германия най-влиятелната и уважавана специалност в България е била адвокатската и по никакъв начин не било елементарно да бъдеш юрист-спасител.
На фотографията: Явор Хайтов
Историкът означи, че следователите, прокурорите и съдиите са имали по-ограничена опозиция. Но тук проличава точно професионализмът на българската юридическа колегия. Правистите в България имат дълга история на отбрана на онеправданите и сигурно са имали висок професионален морал, уточни доцент Христиди. Този монумент съгласно нея е нужен, тъй като паметниците запазят паметта, а паметта би трябвало да се пази и всеки мемориален знак ще способства още повече за ореола на избавител на българския народ.

Архитект Станислав Константинов очерта административните стъпки, с цел да стане факт самодейността. „ София е извънредно доста наситена с монументи и към този момент е доста мъчно да се откри място за точно подобен мемориал “, сподели той. Арх. Константинов заяви, че мемориалът ще бъде подложен на площад „ Възраждане “ в столицата, който се намира доста покрай Еврейския дом. „ Това е едно хубаво централно място. Нашата упоритост е, в случай че това нещо се реализира, да бъде налично, да бъде забелязано и посещавано от доста хора “, показа той и добави, че административният път не е лек, само че благодарение на Столична община и на хората, които са ангажирани това ще бъде преодоляно. Предстои утвърждение на концепцията и минаване през съответните комисии, с цел да може да бъде осъществена концепцията.

Арх. Константинов показа също по този начин, че задачата е да се направи нещо, което да приказва за живота, за спасението и за това, което се е случило. „ Символът на спасението е водещ и се надяваме, че това, което сме постигнали ще има резултат и ще бъдем признателни, в случай че вие сте благосклонни към това, което виждате “, сподели той.

Скулпторът Красимир Ангелов пресъздава своя план. Той съобщи, че това е модерна концепция с концептуално мислене и изхожда от Давидовата звезда. „ Реално тази Давидова звезда я трансфорах в размер. Реших тази звезда да я направя преходна, да може да се минава през нея и действително при влизане в самото пространство, човек застава сред две стени “, изясни скулпторът и добави, че целият мемориал ще бъде изработен от бронз, с груба фрактура като драскане от нокти, с цел да бъде по-въздействащ.

Евгени Иванов, съпредседател на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет и някогашен ръководител на АПБ, съобщи, че преди 80 години българският народ е направил нещо велико, спасявайки българските евреи. „ Даже бих го нарекъл знамение и споменът за това знамение, общностната памет за това знамение би трябвало да бъде жива постоянно, тъй като ние просто би трябвало да помним на какво са били способни нашите предшественици “, показа той. В умозаключение Иванов показа, че през днешния ден усеща какъв брой в действителност мощна е връзката сред правото и положителното. „ И тъкмо по тази причина се надявам с общи старания да успеем да изпълним нашата концепция, с цел да помним. Всички старания в тази посока ще си заслужават и мисля, че ще успеем, уверен съм в това “, заключи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР