Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/ стартира

...
Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България /АПБНБ/ стартира
Коментари Харесай

Безалкохолната индустрия в България въвежда прикрепени към бутилките капачки

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България /АПБНБ/ започва поетапно въвеждане на прикрепени към бутилките капачки в осъществяване на европейското законодателство. От сектора напълно поддържат задачите на Европейски Съюз, свързани с намаляването на замърсяването на околната среда с пластмаса .

Едно от условията на Директивата е от 3 юли 2024 година пластмасовите капачки на всички съдове за питиета от пластмаса за еднократна приложимост , с съдържимост до 3 литра, да остават прикрепени към съдовете по време на приложимост на продукта. Това се прави за цялостна събираемост и рециклируемост на продуктите. 

За PET пластмасовите бутилки за еднократна приложимост Директивата на Европейски Съюз планува и условия за вложен материал от рециклирана пластмаса – най-малко 25% до 2025 година и най-малко 30% до 2030 година Голяма част от производителите на безалкохолни питиета в България към този момент работят и по нейното осъществяване .

Приоритет на сектора е затварянето на кръга за всички PET опаковки в страната по модела „ От бутилка в бутилка “ , чрез оптимално събиране, преработване и приложимост на преработвания материал в производството на нови опаковки за питиета

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР