Асоциацията на организациите на работодателите в България отменя насрочения за

...
Асоциацията на организациите на работодателите в България отменя насрочения за
Коментари Харесай

Работодателите отменят планирания протест заради "далавери" в енергетиката

Асоциацията на организациите на работодателите в България анулира планувания за 28 февруари митинг против " далаверите " в енергетиката. Това заяви асоциацията след поредна среща по проблемите в бранша при премиера Бойко Борисов. В асоциацията членуват Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Протест бе плануван на няколко пъти откакто членове на организациите алармираха за неточни покупко-продажби на борсата за ток, за картел и за необяснимо високи цени.

На срещата, в която е взела участие и Теменужка Петкова, министър на енергетиката се схванало, че са готови ремонти в Закона за енергетиката, свързани с цените на силата, създавана от ВЕИ с над 5 мегавата мощ. От началото на годината тези производители са длъжни да продават тока си на енергийната борса. Сега се схваща, че те ще продължат за получават преференциални цени като разликата сред постигнатите на борсата и преференциалните ще се поема от Фонда за енергийна сигурност.

С готвените над 100 ремонти в закона, по оценките на Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, на свободния пазар на ток ще излязат всички централи като се изключи по този начин наречените американски централи - Топлоелектрическа централа " Марица изток " 1 и 3. С тях пък ще продължат договарянията за цената, която им се заплаща и договарянето при какви условия и те да излязат на енергийната борса.

Така би трябвало от 1 юли енергийният пазар изцяло да се либерализира.

На срещата е контрактувано още с Министерството на енергетиката да се работи по нотификация до Брюксел да се позволи държавна помощ на производствата, които употребяват доста сила.
Предстои идната седмица да се организира нова среща.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР