Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява да бъдат предприети

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява да бъдат предприети
Коментари Харесай

Работодатели: При майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Асоциацията на организациите на българските работодатели упорства да бъдат подхванати дейности за промени на Кодекса на труда , като времето на отпуск, през който не е полаган труд по аргументи, които не са отвън волята на служащия, да не се взема поради при пресмятане на полагаемия се заплатен годишен отпуск и погашение на компенсации при преустановяване на трудовото правно отношение.
 
От бизнеса прецизират, че визират главно родителския отпуск. Позицията на АОБР е изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и обществената политика , оповестиха от БСК. В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и постоянен заплатен годишен отпуск.
 
Позицията на работодателите е след решение на Съда на Европейски Съюз , според което интервалът на наставнически отпуск не може да се приравни на интервал на фактически полагане на труд. Според работодателите този въпрос би трябвало да бъде оставен в полето на груповото трудово договаряне, а не да бъде организиран с императивни правила.
 
Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване, за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете , на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, означават от бизнеса. В позицията се добавя още, че резонно, за времето на прилагане на тези отпуски, служащият и служителят получава обезщетение от държавното публично обезпечаване, а не трудово заплащане, защото не поставя труд.
 
Според бизнеса " няма никаква причина този интервал да се взема поради при пресмятане на размера на полагаемия се заплатен годишен отпуск , който има напълно друго предопределение, а точно - възобновяване на служащия и служителя от положения при шеф труд ". " Разчитаме на вашата ангажираност и отговорност да предприемете нужното за прецизиране на българската трудово-правна уредба, в това число и в светлината на последната правосъдна процедура на Съда на Европейски Съюз ", декларират още работодателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР