Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати позиция до председателя

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати позиция до председателя
Коментари Харесай

КЕВР премълчава монополния тормоз на „Булгартрансгаз“ върху потребителите

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати позиция до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране, Иван Иванов, по отношение на желанието за нарастване на цените на „ Булгартрансгаз “.

Според работодателите продължава премълчаваният от КЕВР монополен тормоз на „ Булгартрансгаз “ върху българската стопанска система и семейства с въвеждане на нови и нови условия към потребителите на природен газ.

"Намеренията на „ Булгартрансгаз “ за въвеждането на по-високи цени за транспорт на природен газ, подкрепени неразбираемо за какво и от Министерството на енергетиката и КЕВР, с оправданието, че това се постанова в сходство с условията на Европейския съюз, са подвеждащи. В нито един европейски документ няма условие за нарастване на цените за транспорт на природен газ. Единственото заричане на България към Европейски Съюз е, че би трябвало да вкара
„ входно-изходния модел “, се споделя в позицията.

Според тях е учудващо, за какво същият не е въведен още през 2011 година Също по този начин работодателите смятат, че повишаването на цените на преносния оператор и публичния снабдител се обосновава от признатите от КЕВР голям брой подзаконови нормативни документи, без да се изпълнят условието на Закона за нормативните документи (чл. 18а) за предварителна оценка на въздействието, с което се пропусна опцията да се проучва въздействието върху бранша, енергетиката и стопанската система като цяло.

"Ние не сме срещу „ входно-изходния модел “, само че сме срещу непрекъснатото нарастване на цените за транспорт на газ до българските индустриални консуматори без стопански обоснована нужда от това ", споделя още бизнесът.

По данни на работодателите монополното състояние на „ Булгартрансгаз “ е разрешило в интервала 2007-2016 година да образува средногодишна оперативна печалба1 от към 150 млн. лева, като единствено за 2016 година оперативната облага е 155 млн. лева, а чистата облага е 73 млн. лева Забележете – при незапълване на тръбата за транспорт! Освен това, „ Булгартрансгаз “ с безмълвното единодушие КЕВР е преостойностил активите си, като е нараснал тяхната стойност над 3 пъти за същия интервал.

В тази връзка оферират да се отсрочи влизането в действие на всички нормативни и ненормативни актове (наредби, методики, инструкции и т.н.), които регламентират кумулативно повишаване на цените на природния газ, до правене на оценка за въздействието и приемане на съответни дейности, защитаващи националната стопанска система.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР