Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията
Коментари Харесай

Работодателите сезираха КЗК за цените на тока

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнал за формиране на произвеждане за определяне на нарушаване по член 15, алинея 1, т. 1 и 4 от Закона за защита на конкуренцията по отношение на цените, избрани на пазарите за търговия на едро с електрическа енергия, оповестиха от Българската стопанска камара.

В сигнала се показва, че главните снабдители на електрическа енергия на свободния пазар у нас са АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и Топлоелектрическа централа „Марица изток 2“ ЕАД, които обезпечават към 54 на 100 от годишното произвеждане на електрическа енергия в България и уверено преобладават производството на електрическа енергия за свободния пазар с дял от към 92 на 100.

За първите девет месеца на 2017 година двете централи осъществят над 70 на 100 (или 9,94 ТВтч) от създадената от тях електрическа енергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч. При това, за същия интервал, междинната цена, реализирана на личните им платформи, е 64,10 лева./МВтч, до момента в който междинната им цена през БНЕБ е 78,48 лева./МВтч.

„Вероятно координираното държание на двете централи при оповестените начални цени по обособените тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна доходност на приходите от продажби на електрическа енергия доста надвишаващи положителните практики“, се споделя в сигнала на АОБР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР