Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено
Коментари Харесай

Бизнесът сметна: Можем да дадем работа на 200 000 бежанци от Украйна

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) увери в отворено писмо до държавното управление, че българският бизнес e подготвен да наеме на работа украински жители, които потърсят и получат протекция у нас.

" На база на предходни изследвания, разбори на равнището на безработица и трендовете на пазара на труда, като се вземе поради равнището на обучение и подготовка, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат към 200 хиляди украински жители ", се споделя в писмото.

Бизнесът обаче обръща внимание на тромавата процедура по даване на интернационална протекция. Според процедурите такива лица може да стартират работа едвам три месеца след подаване на молбата за протекция.

" Предлагаме българското държавно управление да създаде целева стратегия, ориентирана към понижаване на периодите за приемане на бежански или филантропичен статут за украински жители, която да работи за стеснен интервал от време, като разреши естествени условия на живот и труд на украинските жители ", упорстват работодателските организации. Те акцентират още, че страната би трябвало да поеме и част от средствата за издръжката за избран интервал от време.

Междувременно общественото министерство пусна информация за изискванията, при които жители на Украйна могат да работят в България:

- в случай че става дума за хора от български генезис, те могат да се записват в Агенцията по заетостта със съответните документи, доказващи този генезис. Трябва да имат и трудов контракт с локален шеф за интервал от най-малко 6 месеца. Още за тези процедури може да се прочете тук;

- украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството в България без спиране в границите на 12 месеца. За задачата е нужна регистрация в Агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация. Допълнителна информация може да се прочете тук;

- украинските жители, които са подали молба за интернационална протекция и производството не е завършило до три месеца от подаването на молбата заради независещи от тях аргументи, имат право да работят в България без позволение за работа до приключването на процедурата. Декларирането на заетостта на украинци, ползващи се с права по Закона за убежището и бежанците се прави от локалния шеф, който ги е наел с трудов контракт.

- украинци и членове на техните фамилии с предоставено право на леговище или с предоставена интернационална протекция в България имат право да работят у нас без позволение за достъп до пазара на труда. Хората, които имат статут на емигрант или филантропичен статут, могат да се записват като търсещи работа в дирекция " Бюро по труда " по непрекъснат или сегашен адрес на престояване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР