Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) публикува своя позиция,

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) публикува своя позиция,
Коментари Харесай

Работодателите негодуват срещу допълнителните 100 млн. лв. за МВР

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разгласява своя позиция, в която дефинира спомагателното разпределяне на средства за бранш „Сигурност“ като следващото прегъване на изпълнителната власт пред натиска на синдикатите.

„На единадесетия ден от осъществяването на бюджета, обществено беше обещано заричане за неговото инспектиране в интерес на 100 милиона лв. спомагателни разноски в бранш „ Сигурност “. Това е повече от смущаващо“, означават от работодателските организации.
„Година след година всички следим непрекъснатия напън за увеличение на разноските за бранш „ Сигурност ”. Пак година след година ние не  виждаме възстановяване на чувството на жителите за гаранции за личната им сигурност или за отбраната на тяхното имущество. Сектор „ Сигурност “ и, по-специално – Министерство на вътрешните работи, си остават нереформирани и „ свръхнаселени “. Едновременно с това, обещаната предварителна защита на престъпността остава на ниско равнище, а разкриваемостта не бележи растеж, се споделя в изказването им“, пишат още в позицията си представителите на бизнеса.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели припомнят, че действителната стопанска система е принудена да устоя, нагледно казано, още едно Министерство на вътрешните работи в лицето на частните охранителни компании, които охраняват собствеността на предприятията. Според тях частните охранители се оправят по-добре със дилемите си при доста по-ниско възнаграждение на чиновниците им, които въобще нямат привилегиите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

„България е преди всичко в Европейски Съюз по дял на разноските за сигурност в държавния бюджет. През 2016 година, България задели за потребностите на сигурността цели 7 на 100 от държавния бюджет, при приблизително за Европейски Съюз – 3,7 на 100. В този смисъл, бранш „ Сигурност “ не е „ недофинансиран “, а е „ свръхфинансиран “. Проблемът е, че статистиките на престъпността и на разкриваемостта на закононарушенията демонстрират, че средствата, които са вложени в този бранш, не се употребяват дейно. Разходите за сигурността на този стадий се нуждаят не от повишение, а от преосмисляне на метода им на харчене“, посочват от АОБР

Според тях много от обстоятелствата, излагани от полицейските синдикати, удостоверяват тъкмо тезата за безразсъдно и неефективно консумиране на средствата от бюджета на Министерство на вътрешните работи. АОБР изрично стои зад честните служители на реда, които желаят коренно усъвършенстване в системата на Министерство на вътрешните работи и безкомпромисна битка с престъпността. Ние знаем, че те имат редица учредения за неодобрение – най-много, когато става дума за екипирането им, за неясноти и неяснота при осъществяване на публични поръчки, след които, съгласно изказванията и на редови служители на реда и на синдикални водачи, персоналният състав в Министерство на вътрешните работи получава униформи, които си сменят цвета при пране и обувки с рекордно къс период на валидност.

АОБР остава зад досегашната си теза, че е нужна оптимизация на разноските в Министерство на вътрешните работи, включително – внезапно редуциране на чиновническите длъжности,  за сметка на повишение на заплатите на хората, които работят „ на терен ” – очи в очи с престъпната престъпност. Това е голям запас за повишение на броя на хората, които работят на терен, за нарастване на заплатите им и за внезапно възстановяване на техническата им осигуреност.

„Подобна цел е елементарно постижима. Свидетели сме на това, че доста по-скромни (за да не ги назовем козметични) промени срещнаха гневна опозиция. По тази причина, ние се обръщаме към изпълнителната власт, към парламентарното болшинство и към опозицията в Народното събрание, с апел да проявят държавнически метод, храброст и политическа воля. Призоваваме изпълнителната и законодателната власт да застанат зад нуждата от радикална промяна и да не употребяват дебатите към бранш „ Сигурност “ за политическа игра на дребно“, разясняват работодателите.
Трябва да се даде късмет на тези, които желаят действително да работят за сигурността на жителите и за спазването на вътрешния ред, и да се пресече паразитирането върху системата за сигурност в страната. Проблемите на сигурността би трябвало да се вземат решение с разум и сърце, а не с безсмислено наливане на средства без обвързване за промени, ориентирани към успеваемост, означават от АОБР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР