Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция
Коментари Харесай

Работодателите представиха приоритетите си за 2018-а

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) показа на конференция през днешния ден, 22 януари 2018 година, целите си за 2018 година В конференцията участваха: Васил Велев - ръководител на АИКБ, Божидар Данев - изпълнителен ръководител на БСК, Цветан Симеонов - ръководител на БТПП, и Кирил Домусчиев - ръководител на КРИБ.

„ Приветстваме целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че държим към общоевропейските цели да сложим и тези на българския бизнес, а те са свързани главно с промени в основни сфери на обществено-икономическия живот у нас. Без промени не можем да приказваме за разцвет ", сподели при откриването на конференцията изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев, който през 2018 година е ротационен ръководител на АОБР, оповестяват от пресслужбата на Камарата.

Той осведоми, че членуващите в АОБР организации сплотяват предприятия, които образуват 86% от брутната добавена стойност на България и в тях работят 82% от всички заети в българската стопанска система. „ Това прави АОБР автентичен представител на българския бизнес и, заради тази причина, настояваме гласът ни да бъде чуван и регистриран при взимането на решения, които се отнасят до развиването на стопанската система ", сподели Божидар Данев.

Приоритетите на АОБР за 2018 година са разпределени в три съществени групи: бизнес климат, развиване на човешките запаси и промени в енергетиката.

Първата група цели беше показана от ръководителя на БТПП Цветан Симеонов, който подчертава върху нуждата от ускорено създаване на електронното ръководство. Той посочи, че е налице противоречие сред изхарчените досега пари за е-управление и постигнатите резултати. Г-н Симеонов изрази вяра, че държавното управление ще извърши обещанието си до края на 2018 година да приключи хартиения документооборот сред администрацията и бизнеса. Освен това, съгласно него, незадоволително сполучлива е досегашната борба със сивата стопанска система. Проблем остават и публичните поръчки. Председателят на БТПП изрази удовлетворение от обстоятелството, че в последно време от страна на българското държавно управление все по-сериозно се слага въпроса за влизането на България в Еврозоната. „ Твърде дълго сме пред така наречен Чакалня, а към този момент сме изпълнили всички критерии, по тази причина би трябвало да бъдем фактически настоятелни в настояването си за дейно присъединение към Еврозоната ", сподели още Цветан Симеонов.

„ Макар през 2017 година да бяха подхванати ограничения за облекчение на трудовата миграция, главно в частта за сезонната претовареност, казусът с човешките запаси стои с цялостна мощ и през актуалната година ", сподели при представянето на втория приоритет на АОБР за 2018 година ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Според него, основна тематика в това направление е определянето на план-приема в професионалните гимназии, тъй че да бъдат обезпечени фрагменти за стопанската система.

„ По този въпрос имаме добър разговор с министъра на образованието и науката. Получаваме схващане по отношение на желанието ни бизнесът да има водеща роля при определянето на план-приема ", сподели Васил Велев.

Освен това, съгласно него, би трябвало да се работи за издигане на престижа на професионалното обучение, изключително за така наречен дефицитни специалности.

„ Вносът на работна ръка е неминуем развой, като се има поради, че на всеки 100 излизащи от пазара на труда се падат 63-ма влизащи. Застаряването на популацията от ден на ден ще ни принуждава да търсим човешки запаси извън. Необходимо е да отпаднат всички изкуствено въведени ограничавания в законодателството ни. Например, условието за не повече от 10% заети от така наречен трети страни в едно дружество. Европейското законодателство не планува сходно ограничаване ", сподели Васил Велев.

Също по този начин, съгласно него, би трябвало да се разшири обсегът на така наречен синя карта, която в този момент важи единствено за IT-специалисти.

„ Допълнителен запас от човешки запаси за стопанската система има в нереформираната ни администрация ", счита още Васил Велев.

Тезата му беше допълнена от Божидар Данев, който заяви, че в администрацията работят 132 хиляди души и 57 000 са заетите в бранш „ сигурност " - част от този човешки запас може да се влее в действителната стопанска система, в случай че се вкара дейно електронно държавно управление и се направи административна промяна.

„ Разходите за опазване на здравето непрестанно порастват, а качеството на услугата не се усъвършенства. Нужна е радикална промяна, включително в региона на трудовата медицина, предварителната защита на заболеваемостта и здравната експертиза (т. нар. ТЕЛК) ", сподели още Васил Велев.

Според него, нужни са промени и в трудовото и осигурителното законодателство, включително отпадане на минималните осигурителни приходи, въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата, решение на проблемите с изплащането на така наречен втора пенсия, отпадането на задължението на работодателите за погашение на първите три дни болнични и други

„ За стопанската система електричеството и газът са първични материали. Всяко непазарно изменение на тези цени неизбежно води до стопански несъответствия и проблеми с конкурентоспособността ", сподели ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев, представяйки третият главен приоритет на АОБР за 2018 година

Той подчертава върху обстоятелството, че главната част от добавката „ обвързване към обществото " се дължи на така наречен Американски централи в Маришкия басейн.

„ Ние сме страна от Европейски Съюз, а в Европейски Съюз няма подобен тип контракти, каквито ние имаме с Американските централи ", безапелационен бе Кирил Домусчиев и добави, че в ТОП-3 на най-големите предприятия в България за 2016 година са точно двете централи - Топлоелектрическа централа Марица Изток 1 и 3.

„ У нас, за жалост, се работи на парче, а би трябвало да се мисли и работи стратегически, по тази причина са ни нужни нов Закон за енергетиката, въвеждащ цялостна либерализация на пазара, и приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година ", безапелационен бе Кирил Домусчиев.

Според него, нужна е цялостна промяна в енергетиката, която да обезпечи действителен енергиен пазар, а не реплика на пазар, в който на практика вземат участие единствено две държавни сдружения (АЕЦ „ Козлодуй " и „ Марица Изток 2 " ) и, подавайки минимални количества ел. сила за търгуване, изкуствено покачват борсовата цена. „ 50 хиляди компании са жертва на тези аферисти ", заключи Кирил Домусчиев и прикани за дейна интервенция на институциите, включително със законодателни и управнически ограничения, тъй че да бъде обезпечена пазарна среда в системата на енергетиката. Задължително листване на държавните сдружения на фондовата борса и повишение на енергийната съгласуваност са единствено част от ограниченията, които българският бизнес предлага в това направление.

Работодателските организации, обединени в АОБР, следва да показват своите цели пред парламентарните групи, Министър-председателя и Президента на Република България. Освен това, в развой на подготовка са сигнал до Комисията за защита на конкуренцията по отношение на енергийните цени, както и пакет от ограничения за превъзмогване на проблемите в енергетиката, които в допълнение ще бъдат показани на виновните институции. Предстои в околните дни медиите и обществото да бъдат осведомени и във връзка с желанията на АОБР за образуване на ефикасен митинг против спекулативното повишаване на цените на електрическата енергия.
__________

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР