Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи на пресконференция
Коментари Харесай

АОБР представи приоритетите си за 2018 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) показа на конференция през днешния ден, 22 януари 2018 година, целите си за 2018 година

В конференцията участваха: Васил Велев - ръководител на АИКБ, Божидар Данев – изпълнителен ръководител на БСК, Цветан Симеонов - ръководител на БТПП, и Кирил Домусчиев - ръководител на КРИБ. „ Приветстваме целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че държим към общоевропейските цели да сложим и тези на българския бизнес, а те са свързани главно с промени в основни сфери на обществено-икономическия живот у нас. Без промени не можем да приказваме за разцвет “, сподели при откриването на конференцията изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев, който през 2018 година е ротационен ръководител на АОБР. Той осведоми, че членуващите в АОБР организации сплотяват предприятия, които образуват 86% от брутната добавена стойност на България и в тях работят 82% от всички заети в българската стопанска система. „ Това прави АОБР автентичен представител на българския бизнес и, заради тази причина, настояваме гласът ни да бъде чуван и регистриран при взимането на решения, които се отнасят до развиването на стопанската система “, сподели Божидар Данев.

Приоритетите на АОБР за 2018 година са разпределени в три съществени групи: бизнес климат, развиване на човешките запаси и промени в енергетиката. Първата група цели беше показана от ръководителя на БТПП Цветан Симеонов, който подчертава върху нуждата от ускорено създаване на електронното ръководство. Той посочи, че е налице противоречие сред изхарчените досега пари за е-управление и постигнатите резултати. Г-н Симеонов изрази вяра, че държавното управление ще извърши обещанието си до края на 2018 година да приключи хартиения документооборот сред администрацията и бизнеса. Освен това, съгласно него, незадоволително сполучлива е досегашната борба със сивата стопанска система. Проблем остават и публичните поръчки. Председателят на БТПП изрази удовлетворение от обстоятелството, че в последно време от страна на българското държавно управление все по-сериозно се слага въпроса за влизането на България в Еврозоната. „ Твърде дълго сме пред така наречен Чакалня, а към този момент сме изпълнили всички критерии, по тази причина би трябвало да бъдем фактически настоятелни в настояването си за дейно присъединение към Еврозоната “, сподели още Цветан Симеонов.

„ Макар през 2017 година да бяха подхванати ограничения за облекчение на трудовата миграция, главно в частта за сезонната претовареност, казусът с човешките запаси стои с цялостна мощ и през актуалната година “, сподели при представянето на втория приоритет на АОБР за 2018 година ръководителят на АИКБ Васил Велев. Според него, основна тематика в това направление е определянето на план-приема в професионалните гимназии, тъй че да бъдат обезпечени фрагменти за стопанската система. „ По този въпрос имаме добър разговор с министъра на образованието и науката. Получаваме схващане по отношение на желанието ни бизнесът да има водеща роля при определянето на план-приема “, сподели Васил Велев. Освен това, съгласно него, би трябвало да се работи за издигане на престижа на професионалното обучение, изключително за така наречен дефицитни специалности. „ Вносът на работна ръка е неминуем развой, като се има поради, че на всеки 100 излизащи от пазара на труда се падат 63-ма влизащи. Застаряването на популацията от ден на ден ще ни принуждава да търсим човешки запаси извън. Необходимо е да отпаднат всички изкуствено въведени ограничавания в законодателството ни. Например, условието за не повече от 10% заети от така наречен трети страни в едно дружество. Европейското законодателство не планува сходно ограничаване “, сподели Васил Велев. Също по този начин, съгласно него, би трябвало да се разшири обсегът на така наречен синя карта, която в този момент важи единствено за IT-специалисти. „ Допълнителен запас от човешки запаси за стопанската система има в нереформираната ни администрация “, счита още Васил Велев. Тезата му беше допълнена от Божидар Данев, който заяви, че в администрацията работят 132 хиляди души и 57 000 са заетите в бранш „ сигурност “ – част от този човешки запас може да се влее в действителната стопанска система, в случай че се вкара дейно електронно държавно управление и се направи административна промяна.

„ Разходите за опазване на здравето непрестанно порастват, а качеството на услугата не се усъвършенства. Нужна е радикална промяна, включително в региона на трудовата медицина, предварителната защита на заболеваемостта и здравната експертиза (т. нар. ТЕЛК) “, сподели още Васил Велев. Според него, нужни са промени и в трудовото и осигурителното законодателство, включително отпадане на минималните осигурителни приходи, въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата, решение на проблемите с изплащането на така наречен втора пенсия, отпадането на задължението на работодателите за погашение на първите три дни болнични и други

„ За стопанската система електричеството и газът са първични материали. Всяко непазарно изменение на тези цени неизбежно води до стопански несъответствия и проблеми с конкурентоспособността “, сподели ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев, представяйки третият главен приоритет на АОБР за 2018 година Той подчертава върху обстоятелството, че главната част от добавката „ обвързване към обществото “ се дължи на така наречен Американски централи в Маришкия басейн. „ Ние сме страна от Европейски Съюз, а в Европейски Съюз няма подобен тип контракти, каквито ние имаме с Американските централи “, безапелационен бе Кирил Домусчиев и добави, че в ТОП-3 на най-големите предприятия в България за 2016 година са точно двете централи – Топлоелектрическа централа Марица Изток 1 и 3. „ У нас, за жалост, се работи на парче, а би трябвало да се мисли и работи стратегически, по тази причина са ни нужни нов Закон за енергетиката, въвеждащ цялостна либерализация на пазара, и приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година “, безапелационен бе Кирил Домусчиев. Според него, нужна е цялостна промяна в енергетиката, която да обезпечи действителен енергиен пазар, а не реплика на пазар, в който на практика вземат участие единствено две държавни сдружения (АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Марица Изток 2 “) и, подавайки минимални количества ел. сила за търгуване, изкуствено покачват борсовата цена. „ 50 хиляди компании са жертва на тези аферисти “, заключи Кирил Домусчиев и прикани за дейна интервенция на институциите, включително със законодателни и управнически ограничения, тъй че да бъде обезпечена пазарна среда в системата на енергетиката. Задължително листване на държавните сдружения на фондовата борса и повишение на енергийната съгласуваност са единствено част от ограниченията, които българският бизнес предлага в това направление.

Работодателските организации, обединени в АОБР, следва да показват своите цели пред парламентарните групи, Министър-председателя и Президента на Република България. Освен това, в развой на подготовка са сигнал до Комисията за защита на конкуренцията по отношение на енергийните цени, както и пакет от ограничения за превъзмогване на проблемите в енергетиката, които в допълнение ще бъдат показани на виновните институции. Предстои в околните дни медиите и обществото да бъдат осведомени и във връзка с желанията на АОБР за образуване на ефикасен митинг против спекулативното повишаване на цените на електрическата енергия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР