Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява индустрията да

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява индустрията да
Коментари Харесай

Бизнесът е против евтиния азерски газ да се пази за Топлофикациите

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) упорства промишлеността да продължава да купува естествения си газ на налични цени , с цел да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният капацитет на националната стопанска система. Това е записано в писмо от АОБР до отраслови министри и до ръководителя на КЕВР по отношение на плануваните промени в Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ, посредством които се планува евтиният азерски газ да бъде запазен за потребителите на контролирани цени (топлофикационните дружества).

Работодателите приканват властта в диалогичен режим да бъдат разисквани всички планове за смяна на пазарния модел със заинтригуваните страни. В противоположен случай, неизбежно ще се стигне до всеобщи митинги във всички законови форми, предизвестяват от АОБР.

С плануваните промени на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ се планува газът, закупуван от " Булгаргаз " ЕАД на най-ниска цена, да бъде запазен за потребителите на контролирани цени . Това е директна поръчка за кръстосано субсидиране на пазара на природен газ. Такива дейности ще покачат голословно цената за промишлеността, безапелационни са работодателите, които се опълчват на сходна политика, изключително във времена на енергийна рецесия и неосигурени доставки.

Според работодателите с по този начин препоръчаните промени, на пазара на газ в страната ще се основат недостатъци , сходни на пазара на електрическа сила, където, с цел да се потискат цените за бита, се насочва електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " към контролирания пазар, намалявайки предлагането на свободния пазар и замествайки тази сила с доста по-скъпи източници.

Същата обстановка ще бъде репликирана и на пазара на природен газ, считат от АОБР и акцентират, че вследствие на това всички индустриални предприятия, присъединени към газопреносната мрежа, ще бъдат непосредствено или косвено извадени на спот пазара (ще бъдат принудени да закупуват спотово от тържищата или посредством спотово индексирани договори от търговци). Според АОБР това ще бъде пагубно за индустриалните предприятия, които няма да могат да си заплащат сметките.

ОТ АОБР припомнят в писмото си, че неведнъж са изразявали мнението, че стремежът за обезпечаване на налична сила (електрическа, топлинна и естествен газ) за бита е понятен, само че е извънредно време обществената политика на страната да спре да се реализира през енергийната система. Справянето с енергийната беднотия обаче минава през целенасочени стратегии за обществено подкрепяне на нуждаещите се и осъществяване на огромни ограничения за повишение на разполагаемия приход на популацията. Тази отговорност и функционалност на страната не трябва да се трансферира на пазарните участници, показват работодателите.

Българската промишленост дълги години субсидираше цените на електрическата енергия и топлоенергията за бита посредством цена " отговорности към обществото " на пазара на електрическа сила, акцентират работодателите и допълват, че в този момент се основават упования индустрията да поеме тази роля и на пазара на природен газ, заплащайки по-високи цени, за сметка на изключването й от достъп до източници на природен газ на конкурентни цени. Дългосрочните контракти за доставка са договаряни на държавно ниво и следва изгодите от тях да се разпределят отмерено всред всички пазарни участници, а не да се основават привилегировани групи консуматори, безапелационни са индустриалците.

Ако в този момент се осъществят желанията за " делене " на функционалностите на " Булгаргаз " ЕАД (обществена доставка и " свободен " пазар), съгласно АОБР това ще бъде следващата смяна на газовия пазар, осъществена по средата на настоящи дълготрайни контракти и направена без авансово разискване със заинтригуваните страни. Това ще докара и до очевидна неравнопоставеност на стопански оператори от едни и същи промишлености, се споделя още в писмото на работодателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР