Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена
Коментари Харесай

Работодателските съюзи пак напомниха, че прехвърлянето на фирми е блокирано

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е мощно обезпокоена от това, че прехвърлянето на дружествени дялови и компании остава блокирано повече от месец без да се вземат ограничения за нормализиране на процеса.

В декларация четирите съюза припомнят, че напрежението продължава от края на предходната година, когато влязоха в действие промени в Търговския закон, признати след " популистка обосновка от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален напън ". Става дума за възбраната за прекачване на компания, която има неизплатени изискуеми заплати и осигуровки и компенсации, с която Манолова се надяваше да приключи прехвърлянето на задлъжнели компании на безимотни фигуранти.

Според работодателските съюзи обаче промените са ослепителен образец за законотворчество под напън и показват образно какви са следствията от промени в законодателството без пълноценна и справедлива оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтригуваните страни.
Блокираната опция за прекачване на дружествени дялове и предприятия слага под подозрение заявените от страна на държавното управление и Народното събрание старания за понижаване на административната тежест, пишат работодателските организации.

Те припомнят, че преди години под синдикален напън беше криминализирано недеклирарането на осигурителни заплащания, само че до този миг няма нито един наказан шеф. Подобен ще е резултатът и от измененията в Търговския закон – неразбираеми изгоди, само че забележими негативи, предвижда асоциацията.
Въведената краткотрайна процедура за доказване на събитията за изплатени хонорари и осигуровки посредством показване на уверение от страна на работодателя, взема решение времеменно основания проблем, само че не дава гаранции за допустима корист от страна на служащите и чиновниците по отношение на правилни работодатели, считат те.
Асоциацията упорства за незабавно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския указател. За следващ път молим измененията в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтригуваните страни и след задълбочена оценка на въздействието, се споделя в декларацията, подписана от Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР