Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена ...

Работодателските съюзи пак напомниха, че прехвърлянето на фирми е блокирано.Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена от това, че прехвърлянето на дружествени дялови и фирми остава блокирано повече от месец без да се вземат мерки за нормализиране на процеса.

В декларация четирите съюза напомнят, че напрежението продължава от края на миналата година, когато влязоха в сила промени в Търговския закон, приети след "популистка аргументация от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален натиск". Става дума за забраната за прехвърляне на компания, която има неизплатени изискуеми заплати и осигуровки и обезщетения, с която Манолова се надяваше да прекрати прехвърлянето на задлъжнели фирми на безимотни фигуранти.

Според работодателските съюзи обаче измененията са ярък пример за законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни.
Блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от страна на правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест, пишат работодателските организации.

Те напомнят, че преди години под синдикален натиск беше криминализирано недеклирарането на осигурителни плащания, но до този момент няма нито един осъден работодател. Подобен ще е резултатът и от промените в Търговския закон – неясни ползи, но видими негативи, прогнозира асоциацията.
Въведената временна практика за доказване на обстоятелствата за изплатени възнаграждения и осигуровки чрез представяне на удостоверение от страна на работодателя, решава времеменно създадения проблем, но не дава гаранции за възможна злоупотреба от страна на работниците и служителите спрямо коректни работодатели, смятат те.
Асоциацията настоява за спешно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския регистър. За пореден път апелираме промените в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтересованите страни и след задълбочена оценка на въздействието, се казва в декларацията, подписана от Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Източник: dnevnik.bg