Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП
Коментари Харесай

Поискаха оставката на министъра на енергетиката

 Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ желаеха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това се показва в позиция на АОБР. 

Публикуваме мнението без редакторска интервенция: 

" В Народното събрание бе импортиран Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03.2020 година, уреждащ изискванията и реда за възобновяване на суми на крайните консуматори от " Булгаргаз “ ЕАД.

Свидетели сме на желание да се отклонят в незнайна посока 45 млн. лв. от промишлеността на България в миг, когато стопанската система е сложена на колене поради изключителното състояние в България и редица страни от Европейски Съюз и останалия свят! Това бе декларирано през днешния ден в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възобновени с експлицитен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година.

Това не са пари от бюджета! Това са пари, които промишлеността е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно би трябвало да ни се възстановят за интервала 5 август 2019 – 31 март 2020 година.

Настояваме министър Петкова да си подаде оставката, заради следните аргументи:

Опит за отклонение на голям паричен запас, който следва да бъде възобновен на предприятията!

Поставяне на промишлеността в спешна обстановка от 1 януари 2020 година да има контракти с Булгаргаз с неотменяеми количества с уговорка " взимаш или плащаш “, само че по " свободно “ контрактувана цена.

Проява на изключителна непросветеност и в известна степен на надменност и незачитене на ползите на бизнеса в интервал на рецесия!

Индустрията в България изрично упорства промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от " Булгаргаз “ ЕАД по двустранни контракти, да бъдат включени и в обсега на клиентите, на които ще бъдат възобновени средства и за интервала 1 януари 2020 г – 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година – 31 декември 2019 година Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лв..

Както неведнъж Ви информирахме, промишлеността съобщи към " Булгаргаз “ ЕАД количествата природен газ, които ще използва и закупи през 2020 година още преди началото на месец септември 2019 година Никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не знаеше, че Законът за енергетиката ще бъде изменен по-късно през октомври 2019 година и че индустриалните предприятия ще заплащат цената на природния газ, платен от " Булгаргаз " ЕАД, по " приравнени “ цени на контролираната цена, избрана от КЕВР. По договорите ни с " Булгаргаз “ ЕАД имаме уговорка " взимай или плащай “, която обаче не бе изменена с отпадането на промишлеността от лицата, купуващи по контролирани цени.

Към сегашния миг цените на природния газ, при които " Булгаргаз “ ЕАД продава на своите клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, са действително едностранно и не на преговорна основа наложени от страна на доставчика, при сключване на актуалните контракти. Легалните ограничения, ориентирани към либерализирането на пазара на природен газ в България, е неприемливо да предпоставят и да " узаконят " държавната помощ и толерирането от страната на злоупотребата с господстващо състояние от страна на държавното сдружение " Булгаргаз " ЕАД.

За страдание разискването през днешния ден в Народно събрание е следващото деяние в посока противоположна на заявената угриженост на държавните институции за българския бизнес. Действието в вярната посока би било обзор на неравноправните контракти на Булгаргаз с клиентите и неравноправните клаузи в тях и държанието на Булгаргаз да упорства за заплащане на наказания на декларирани количества, само че невзети поради прекъсването на голям брой предприятия. В случая, би било добре загрижеността за българската стопанска система, в изискванията на изключително състояние, да се изрази в шерване на най-малко половината от загубите на всички спрели активността си компании, или да се даде някаква пролонгация, а не  страната да облагодетелства една монополна конструкция за сметка на всички компании и жители консуматори.

Настоящите цени по договорите на индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа с " Булгаргаз " ЕАД, са избрани за 1 Мегаватчас (MWh)  по следния метод:  " Цената за всеки месец от интервала на деяние на контракта е в размер на препоръчаната от Доставчика цена за одобряване, от Комисията за енергийно и водно контролиране, по която Доставчикът да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на разположение, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Предложената от Доставчика цена по предходното изречение се образува според изискванията на Наредба №2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ "

" Булгаргаз “ ЕАД самичък дефинира цените си за продажба, съгласно изискванията на Наредба №2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на естествения газ и ги предлага за одобряване на КЕВР. Следователно с смяната на своите оферти (заявления) за одобряване на цена със задна дата, " Булгаргаз “ ЕАД се съгласява, че цените следва да бъдат изменени ретроактивно за към този момент минал интервал, включително следва да бъдат изменени и цените по двустранните им контракти с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, поради метода по който е избрана цената в подписаните двустранни контракти.

Нещо повече, потреблението на промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е употребявано от " Булгаргаз " ЕАД и от КЕВР за установяване на контролираната цена и след 31.12.2019г. за първо тримесечие на 2020 година, което е видно от отчета на КЕВР.

Обръщаме внимание, че за интервала от 01.01.2020г. до 31.03.2020г. става дума за голословно високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от промишлеността. Поради по този начин избраните цени, следва при смяна на препоръчаните от " Булгаргаз “ ЕАД цени за одобряване от КЕВР, " Булгаргаз “ ЕАД да възвърне суми за интервала 1 януари 2020 година – 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година – 31 декември 2019 г. по договорите за доставка на природен газ, подписани с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Възстановяването на средствата следва да бъде изпълнено съгласно §2, ал.8 на оферти ЗИД на ЗЕ, като за това законодателно бъдат дадени допустимо най-кратки периоди.

Настояваме възобновяване на сумите да бъде постановено еднопосочно и абсолютно, поради и прекъсването на работа от редица предприятия в България заради пандемията от COVID-19 и изключителното състояние, включително и за обезпечаване опцията на промишлеността да резервира хиляди работни места и трудова претовареност. 

Средствата, които ООО " Газпром износ “ възвърне на " Булгаргаз “ ЕАД, следва да бъдат възобновени на всички консуматори, закупували газ от " Булгаргаз “ ЕАД. Това са средства надплатени от тях по потвърдено надпазарни цени. Тези цени за промишлените консуматори за интервала 1 януари 2020 година – 31 март 2020 година са равни на препоръчаните за одобряване от " Булгаргаз “ ЕАД и са заплатени от промишлеността. Не е заслужено и липсва икономическа логичност да се възвръщат средства, надплатени единствено по контролирани цени, защото договорът сред ООО " Газпром износ “ и " Булгаргаз “ ЕАД оказва същото въздействие и на ценовите нива по двустранните контракти сред " Булгаргаз “ ЕАД и промишлените консуматори.

Поради това не следва да има дискриминация сред клиентите, закупили природен газ от " Булгаргаз “ ЕАД на контролирани цени и тези, закупили газ по двустранни контракти на " приравнени “ на контролираните цени. Поради метода на установяване на цените на природния газ по договорите за доставка на природен газ, подписани с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, следва при смяна на препоръчаните от  " Булгаргаз “ ЕАД цени за одобряване от КЕВР,  " Булгаргаз “ ЕАД да възвърне суми и за интервала 1 януари 2020 година – 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година – 31 декември 2019 година

Така ще се реализира заслужено компенсиране на всички консуматори, закупили природен газ от " Булгаргаз “ ЕАД по потвърдено надпазарни цени.

Настояваме час по-скоро да бъдат възобновени парите на предприятията, т.е. на работещите хора!

Настояваме час по-скоро министър Петкова да си подаде оставката! ", оповестяват от АОБР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР