Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на

...
Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на
Коментари Харесай

Още 2 огнища на африканска чума по свинете в Русенско

Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ упорстват за въвеждане на военно състояние от страна на страната поради разпространяването на африканската чума по свинете.

Трябва да се вкарат стоманени ограничения от страна на институциите, безапелационен бе свиневъдът доктор Румен Караманов на конференция в Българска телеграфна агенция.

По думите му главният проблем е развъждането на прасетата в задния двор. Според него 1% незаконни свине заплашват 99% от записаните свине в България.
 БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия
БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

Гарантират, че евтаназията на прасетата е с понижени премеждия

Наредба 44 разрешава развъждането на такива животни, само че тя е правена през 2006 година когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България, разясни Караманов.

Той акцентира, че има регистрирани още 2 огнища на територията на Русе - в Ценово и Две могили .

Заболяването е извънредно рисково, няма лекарства и лекуване за него, изходът е 100% заличаване на животните , посочи свиневъдът.
 Eвтаназираха над 100 свине в Бургаско поради африканската чума
Eвтаназираха над 100 свине в Бургаско поради африканската чума

Собственици на свине се сблъскаха с екипите на БАБХ

Караманов изясни още, че на среща с земеделският министър Десислава Танева са дали предложение по какъв начин да се укрепи оградата с Румъния, защото съгласно него тя все още не извършва никаква функционалност.

" Румъния в околните години няма по какъв начин да се оправи и по тази причина не може да се работи единствено вътре в страната, а да се вземат ограничения по навлизането на прасетата по границата ", разясни той.

Д-р Караманов е безапелационен, че Агенцията за храните не е в положение сама да се оправи с този проблем. Според него би трябвало да се понижи контакта сред дивото и питомното прасе.

Той акцентира и ролята на кметовете, които би трябвало да правят надзор върху дребните стопанства.
 Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете
Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

БАБХ ревизира сигнали за укрити прасета

Голям % от животните са с неуточнен генезис и по тази причина те трябвало да бъдат маркирани, защото това давало опция за следене на придвижването им.

Караманов счита още, че в случай че не се локализират всички огнища и не се вземат съответните ограничения, това може да докара до екологична злополука.

Припомняме, през вчерашния ден страна ясно, че БАБХ е разкрила африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

По-рано през вчерашния ден пък стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се прави в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ.
 Започва стерилизация след умъртвяването на свине в Бургаско
Започва стерилизация след умъртвяването на свине в Бургаско

Обеззаразяването ще завърши до 3 дни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР