Асоциацията на индустриалния капитал в България проведе дискусия, на която

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България проведе дискусия, на която
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Държавата не е майка-хранилница

Асоциацията на индустриалния капитал в България организира полемика, на която бяха разисквани проблемите за развиването на висшето обучение и по какъв начин то да бъде обвързано с бизнеса. На форума участваха вицепремиерът Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила, министърът на образованието Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила, ръководителят на АИКБ Васил Велев, депутати и хора от бизнеса, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Васил Велев акцентира, че демографските проблеми през последните години оказват въздействие върху бизнеса, защото от ден на ден мъчно се намират фрагменти. Той показа данни, че през последните години към 100 трудоспособни българи влизат в пенсионна възраст, а на пазарa на труда отиват 63-ма младежи.

От АИКБ се оповестиха за промяна в образованието.

Според тях би трябвало да бъде изменен моделът на финансиране, както и да се образоват повече българи в механически специалности. „ Недостигът на инженери е огромен проблем за развиване на промишлеността ни “, изясни Велев.

Икономиката ни губи близо 50 000 души като работна мощ поради демографската рецесия.

Трябва да се работи и за повишение на качеството на трудоспособните българи, означи още Велев.

Вицепремиерът Валери Симеонов регистрира, че всичко, което е казано е правилно, само че изясни, че хората би трябвало да са по-положително настроени и им подсети, че всичко зависи от тях. Държавата не е майка-хранилница, съобщи той. „ Всички дружно би трябвало да променим обстановката “, сподели Симеонов и разясни, че не може някой да стои в профил и единствено да дава ум.

Министърът на образованието Красимир Вълчев акцентира, че страната работи добре с бизнеса. Приоритет номер едно е най-малко възпитаници да отпадат от просветителната ни система, сподели още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР