Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати свое становище по

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати свое становище по
Коментари Харесай

АИКБ: В Плана за възстановяване липсват мерки за електрическата мобилност и системите за съхранение на енергия

Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати свое мнение във връзка на оповестения обновен План за възобновяване и резистентност. От бизнеса упорстват още веднъж да бъдат прецизирани ограничения, свързани с бизнес средата, възобновяване от пандемията от ковид, както и заделяне на средства за енергийна успеваемост, произвеждане на батерии и системи за предпазване на сила.

„ АИКБ удостоверява позицията си, че заделените финансови запаси в размер на 12,2 милиарда лв. съставлява невиждана опция за поддръжка на българската стопанска система, на бизнеса и на жителите, с цел да се оправят с тази тежка рецесия, като преодолеят последствията от нея и даже да преструктурират стопанската система на България, като я създадат по-конкурентоспособна и новаторска. АИКБ още веднъж акцентира, че високо прави оценка и поддържа изцяло декларираното от държавното управление твърдо желание този запас да бъде вложен по транспарантен, наличен метод, при опростени правила и процедури, при проследяемост на вложенията и постигнатите резултати, тъй че да се избегнат всевъзможни подозрения за сиви и корупционни практики и ще бъде градивен и диалогичен сътрудник за постигането му “, стартира мнението на организацията.

В същото време оттова акцентират, че Планът дава аналогов отговор на цифрови по своята същина провокации в ерата на цифрови трансформации. „ Ние оставаме на тази своя позиция, защото главната част от вложенията са ориентирани към създаване или усъвършенстване на сграден фонд, инфраструктура и т. н., вместо към нововъведения, софтуерна рационализация, цифровизация и роботизация, възстановяване на енергийната успеваемост на промишлеността и построяването на системи от интелигентни мрежи и връзки. Като прави оценка и поддържа насочването на спомагателен запас от 0,9 милиарда лв. чрез основаването на три фонда и приветства направения показателен график за стартирането на тяхната работа, АИКБ приканва този запас да бъде подсилен “, прецизират от асоциацията.

АИКБ с огромно страдание отбелязва неналичието на ограничения за поддръжка на въвеждането на електрически транспортни средства, производството на електродвигатели, батерии, акумулатори, излиза наяве още от мнението на бизнеса.

АИКБ към този момент уточни, че липсват и ограничения за поощряване на разработки в посока на запазване на сила и поощряване на електрическата подвижност.

АИКБ счита за свое обвързване още веднъж да подсети, че са нужни доста съществени вложения в софтуерното преструктуриране и модернизацията на фирмите, с цел да бъдат те ефикасни участници в кръговата стопанска система и с цел да бъдат реализирани задачите за климатична индиферентност. С риск да бъдем упрекнати, че се повтаряме, още веднъж подчертаваме на предлагането да се изиска блоково изключение по схеми за поддръжка на софтуерно възобновяване на огромни предприятия за поощряване на присъединяване им в кръгова стопанска система и за реализиране на климатична индиферентност.

Бизнесът още веднъж насочи своето предложение за заделяне на финансови запаси в поддръжка на предварителната защита на здравето и за обезпечаване на системи за ранна диагностика и попречване на хронични болести.

Цялото мнение на АИКБ във връзка с Плана за възобновяване и резистентност можете да прочетете тук:

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е извънредно ангажирана с подготовката на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) на Република България и следи с неотслабващ интерес процеса на неговата подготовка. На 08.02.2021 година беше оповестена негова нова версия, по която представяме на Вашето внимание

Становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България по план на План за възобновяване и резистентност на Република България версия от месец февруари 2021 година

АИКБ има вяра, че необятната социална консултация и действителното отчитане на мнението на обществените сътрудници и други заинтригувани страни по плана на ПВУ е наложително изискване за сполучливата подготовка и реализация на Плана. Тя е и належащо условия за съгласуването на ПВУ с Европейската комисия. АИКБ показа своето мнение по предходната версия на проекта – с вх. № 3.04-44/26.11.2020 година, импортирано публично в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) и разисквано по време на съвещание на НСТС. АИКБ интензивно взе участие и в правенето на мнение на Икономическия и обществен съвет на Република България (ИСС) по ПВУ и упорства рекомендациите и заключенията от него да бъдат взети поради.

И в този момент, както и тогава, АИКБ споделя изцяло задачата на националния проект: „ да способства икономическото и обществено възобновяване от рецесията, подбудена от КОВИД-19 пандемията... посредством набор от ограничения и промени, които не просто да възстановят капацитета за напредък на стопанската система, само че и да го развият, като обезпечат резистентност на отрицателни външни въздействия “.

АИКБ удостоверява позицията си, че заделените финансови запаси в размер на 12,2 милиарда лв. съставлява невиждана опция за поддръжка на българската стопанска система, на бизнеса и на жителите, с цел да се оправят с тази тежка рецесия, като преодолеят последствията от нея и даже да преструктурират стопанската система на България, като я създадат по-конкурентоспособна и новаторска.

АИКБ още веднъж акцентира, че високо прави оценка и поддържа изцяло декларираното от държавното управление твърдо желание този запас да бъде вложен по транспарантен, наличен метод, при опростени правила и процедури, при проследяемост на вложенията и постигнатите резултати, тъй че да се избегнат всевъзможни подозрения за сиви и корупционни практики и ще бъде градивен и диалогичен сътрудник за постигането му.

АИКБ утвърждава и прави оценка позитивно прагматичната конструкция на плана, разбираемата му форма и разпознатите приносни моменти. Изразява своята задоволеност от следните усъвършенствания в новата версия на ПВУ:

- Добавянето на съответни цели, със съответни количествени измерители и индикатори;

- Обвързването на вложенията с нужните реформи;

- Добавянето на някои спомагателни елементи по предлаганите проекти;

- Раздел, отдаден на използването на ПВУ и неговия контрол;

- Оценка на въздействието.

В същото време АИКБ изрича своето страдание, че редица съответни оферти, отправени както от Асоциацията, по този начин и от всички представителни на национално ниво организации на работодателите, от обществените сътрудници, както и от ИСС, не са възприети и в тази версия на ПВУ, като да вземем за пример:

1. Предвиждане на явен механизъм за обмисляне, наблюдаване и надзор на осъществяването на ПВУ – с присъединяване на обществените сътрудници и заинтригувани страни;

2. Обхващане на всички промени, планувани в Националното тристранно съглашение, а освен на част от тях. Липсват изцяло:

3. От бизнес среда – намаляването на броя на административните структури (всъщност ПВУ планува основаването на нови), ограничения и вложения за по-слабо развити и изоставащи райони, поощряване и поддръжка на МСП;

4. От демография, обучение, пазар на труда и трудова миграция – комплекс от ограничения за справяне с демографската рецесия, национална стратегия за строителство на детски ясли и градини, обезпечаване на учене през целия живот и продължаващо професионално обучение;

- Обособяване на ясна таблица с планувания запас по стълбове и области на вложения в тях;

- Предвиденото в допълнение национално финансиране от държавния бюджет ли ще се обезпечава?

- Липсват съществени данни и приложения към ПВУ, в това число връзката с Европейския учебен срок и таблиците с основни стадии, цели, времеви проект, финансиране и разходи;

- Липсва конкретика по обособените планове – такива със стойност над 10 млн. лева;

- Увеличеният запас за поддръжка на действителната стопанска система, за жалост, е очакван като финансови принадлежности, което надалеч не е толкоз дейно, защото огромна част от ресурса се изразходва за ръководство и администрация.

Като напомня рекомендациите, мненията и предложенията за прецизиране и преформулиране на ПВУ, направени към този момент в предходното мнение, АИКБ дава спомагателни мнения и съображения по версията на Плана от месец февруари 2021 година

1. Общи бележки.

1.1. В предходното си мнение (вх. № 03.04-44/26.11.2020 г.) АИКБ, отчитайки невиждана опция за възстановяване на обществено - икономическата среда в страната, както и дълготрайния темперамент на осъществяването на проекта, съобщи позицията, че би трябвало да се обърне значително внимание на въпроса за ръководството на вложенията, в сходство с правилата на партньорство при вложението на средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове. АИКБ предложи наблюдението да се прави или в границите на Комитета за наблюдаване на Споразумението за партньорство, или да се сътвори по прилика Комитет за наблюдаване на осъществяването на Плана. Съображенията са, че това би разрешило присъединяване на обществените сътрудници по транспарантен метод във вземането на решения по детайлизирането на процедурите за осъществяване и мониторинг на интервенциите по области на политика.

Тъй като препоръчаният метод не е общопризнат в новата версия на Плана от месец февруари 2021 година, АИКБ възобновява настояването си за възприемането му – в сходство с рекомендациите на Европейския стопански и обществен комитет и на Европейската комисия.

Липсват и данни за допълняемостта и синергията с другите стратегически проекти и стратегии – които наложително би трябвало да бъдат добавени.

1.2. От позиция на АИКБ демографската рецесия е най-сериозното предизвикателство, пред което България е изправена. И в предходното си мнение АИКБ акцентира, че тя се утежнява в допълнение от отрицателните резултати, провокирани от COVID-19 пандемията, което изисква с още по-голяма заостреност и необходимост планирането на политики и ограничения за справяне с нея. АИКБ предложи Планът да посвети специфична област на политика за справяне с демографската рецесия, в сходство с контрактуваните ограничения в Националното тристранно съглашение.

Въпреки огромните упования за предвиждането на запас по този толкоз значим приоритет, в Плана такава област към момента липсва. По тази причина АИКБ възобновява предлагането си в Плана да се сътвори и обособи специфична област на политика за справяне с демографската рецесия.

1.3. В предходното си мнение АИКБ акцентира, че Планът дава аналогов отговор на цифрови по своята същина провокации в ерата на цифрови трансформации. Ние оставаме на тази своя позиция, защото главната част от вложенията са ориентирани към създаване или усъвършенстване на сграден фонд, инфраструктура и т. н., вместо към нововъведения, софтуерна рационализация, цифровизация и роботизация, възстановяване на енергийната успеваемост на промишлеността и построяването на системи от интелигентни мрежи и връзки. Като прави оценка и поддържа насочването на спомагателен запас от 0,9 милиарда лв. чрез основаването на три фонда и приветства направения показателен график за стартирането на тяхната работа, АИКБ приканва този запас да бъде подсилен, поради значимостта на Програмата за подкрепяне процеса на преход към кръгова стопанска система в предприятията. АИКБ предлага този запас да се обезпечи чрез съчетание на финансирането на плановете за енергийна успеваемост в обществения бранш с дълготрайни нисколихвени дългови принадлежности, които да бъдат погасявани от спестените с помощта на по-високата успеваемост средства. Поддържайки множеството си бележки във връзка с успеваемостта на финансовите принадлежности и усложненото им администриране, АИКБ се надява ръководството на ПВУ да преодолее тези дефекти.

АИКБ остава на кардиналната си позиция преди всичко да се програмират директни разплащания, а за плануваните индиректни заплащания да не бъдат създавани нови фондове, а да се употребява потенциала на към този момент съществуващите фондове, органи за ръководство и структури.

2. Бележки по съответни текстове и раздели.

АИКБ поддържа изцяло общите цели на ПВУ и приветства тяхното декомпозиране и обвързване с действителни знаци и макроикономически индикатори. Предлага следните мнения и съображения по тях:

2.1.1. Цел: Кумулативен напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2021-2025 година – 21,7%

АИКБ приветства слагането на цел, обвързвана с растежа на Брутният вътрешен продукт. Счита, че тази цел следва да бъде по-амбициозна – като се стреми към постигането на растеж от най-малко 6 % годишно. Но е забавно по какъв начин ще се пресметна факторният резултат от интервенциите на ПВУ и каква е допълняемостта с останалите стратегически документи и стратегии на България. Не излиза наяве и по какъв начин са взети решенията за ориентиране на държавно съфинансиране към избрани ограничения и вложения (липсва разбор на алтернативи).

2.1.2. Цел: Кумулативно понижение на енергийната активност на стопанската система за интервала 2021-2024 година – 10%

Българската стопанска система се характеризира с висока енергийна активност – това се дължи на спецификата на съответните производства, а не на неефективни технологии. Интересно е какво се има поради с тази цел и по какъв начин тя се възнамерява да бъде реализирана – изключително поради на извънредно незадоволителния запас, ориентиран към съответни интервенции в индустриалните предприятия.

В предходното си мнение АИКБ уточни, че в тогавашната версия на ПВУ беше записано, че българската стопанска система изразходва приблизително 3,6 пъти повече енергийни запаси за произвеждане на единица Брутният вътрешен продукт от междинния енергиен разход в Европейски Съюз. Ние подчертахме, че това пресмятане е направено, без да се регистрира стандарта на покупателната дарба при размера на Брутният вътрешен продукт. Всъщност правилното съпоставяне сред нашата страна и междинното за Европейски Съюз, предложено от Евростат, демонстрира енергийна активност за България през 2018 година 171,92 кг.н.е. за 1 000 евро Брутният вътрешен продукт (PPS) при средноевропейско равнище 119,77 (за ЕС-27).

Във връзка с това бяхме препоръчвали запис: „ българската стопанска система изразходва приблизително 1,5 пъти повече енергийни запаси за произвеждане на единица Брутният вътрешен продукт (PPS) от междинния енергиен разход в Европейски Съюз “, поради стандарта на покупателна дарба, като също по този начин бяхме предложили изречението за бранша на услугите да отпадне.

2.1.3. Връзка с Европейския учебен срок

Този раздел е от изключителна значимост. Като поддържа декомпозираните Препоръки, АИКБ упорства съответните ограничения за тяхното осъществяване да бъдат разисквани със обществените сътрудници и тяхното мнение да бъде съответно и точно отразено.

2.2. Бележки по Иновативна България.

2.2.1. Образование и умения.

АИКБ поддържа поддръжката си за построяването на STEM просветителна среда и насърчаването на електронното образование, както и модернизирането на просветителните институции. Ние твърдо стоим на позицията си, че повече и по-качествено обучение е най-сигурният и бърз метод за повишението на конкурентоспособността. Още веднъж подчертаваме във връзка с плануваните Центрове за личностно развиване на възпитаници и младежи, че е належащо вложенията в тях да бъдат ориентирани и към насърчаването на гениите на младежите и насърчаване на интереса им към природо-математически дисциплини. АИКБ показва страдание, че не са предоставени повече данни и съответни детайлности за плануваните за финансиране планове, като липсват даже главните числови характерности от предходния вид.

АИКБ поддържа предлагането си обсега на тези центрове да бъде уголемен, с цел да включи и „ Центрове за развиване на гении “, както и да се планува партньорство с работодатели, с цел да се обезпечи процедура в действителна среда.

Поддържаме и предлагането си да се влага и в основаването на наставнически и менторски онлайн мрежи, които да предизвикват кариерната ориентировка чрез персонално попечителство и да подкрепят сполучливото нахлуване на младежите на пазара на труда, в това число чрез персонален образец и контакт.

Още веднъж АИКБ предлага обсегът на региона на политика да бъде уголемен, с цел да обхване и дуалното образование, както и да се плануват вложения за здравна предварителна защита на учащите се младежи.

Има разминаване сред записаната обща сума на този съставен елемент – 1497,4 млн. лева и сумата на обособените вложения в неговите рамки – 1688,5 млн. лева Не е ясно от кое място произтича това разминаване. Ако се дължи на планувани разноски за ръководство, АИКБ изрича опасенията си от прекомерно огромния размер и предлага сходни разноски да се възнамеряват по транспарантен метод.

2.2.2. Научни проучвания и нововъведения.

АИКБ прави оценка възприемането на предлагането, показано в предходното й мнение за поддръжка и разширение на сполучливото присъединяване на български бенефициенти в Хоризонт Европа, при изискване, че поддръжката ще е непосредствено ориентирана към български предприятия и Неправителствени организации – в границите на плануваните в първия дирек на Инвестиция 1 средства. Настоява осъществяването на втория дирек да се извършва в тясно съдействие с бизнеса.

Като удостоверяваме и поддръжката си във връзка с задачата за поощряване на изследователската активност (включително чрез основаването на мрежи от университети), на нас ни се постанова да напомним доста настоятелно, че сходна активност не би била сполучлива без присъединяване на бизнеса – който още веднъж липсва съвсем изцяло в плануваните промени и интервенции. Акцент върху трансфер на технологии и поощряване на комерсиализацията има по-скоро следващ, а не изпреварващ темперамент. Бизнесът би трябвало да е включен още на стадий планиране, с цел да се подсигурява нуждата на съответните разработки. АИКБ слага още веднъж на дневен ред нуждата категорично да се изисква такова партньорство.

За постигането на сходна цел ще е нужна и смяна в регламентирането на публично-частните партньорства, заради настоящото сега ограничаване в Постановление 61 на Министерски съвет. Участието на бизнеса в тази област е от основно значение, защото в доста случаи университетите нямат достъп до нужното съоръжение, в това число лабораторно.

АИКБ прави оценка завишаването на ресурса за поощряване на икономическата промяна. За да се подсигурява неговото дейно вложение, е належащо трите планувани фонда да бъдат структурирани в тясно съдействие с бизнеса. Необходимо е също най-малко 80 % от планувания запас да бъде за грантово финансиране и не повече от 20 % - за финансови принадлежности.

АИКБ припомня, че са нужни съществени вложения в софтуерно преструктуриране и рационализация на фирмите, с цел да бъдат те ефикасни участници в скъсяването на веригите на цената. АИКБ възобновява предлагането си да се изиска блоково изключение по схеми за поддръжка на огромни предприятия за поощряване на присъединяване им в съкращаване на веригите на цената.

АИКБ неведнъж се е обявявала изрично срещу вложението в индустриални паркове и финансирането на техническа инфраструктура, от които няма ясно изразени бизнес потребности. Тази наша позиция е отмината в новата версия на ПВУ.

АИКБ възобновява предлагането си най-малко половината от ресурсите за индустриални паркове и техническа инфраструктура да бъде пренасочен точно към вложения в съкращаване на веригите за доставка и реиндустриализация – чрез софтуерна рационализация и преструктуриране и преориентиране на производства.

АИКБ продължава да счита, че това са най-важните области за поддръжка, защото точно по този метод се подсигурява оправянето с икономическата рецесия и обезпечаването на висок напредък, и предлага към тях да бъде пренасочени запаси и в границите на „ Зелена България “. Предложението ни е размерът на ориентираните към вложения в съкращаване на веригите за доставка и реиндустриализация средства да бъде в размер най-малко на 2,0 милиарда лв. (каквото е и предлагането на Икономическия и обществен съвет) за сметка на безвъзмездните средства за енергийна успеваемост, които могат даже да бъдат увеличени, само че за сметка на използването на заеми. Това е наша кардинална позиция, ние стоим зад нея и мощно възразяваме против безмълвното й подминаване.

2.3. Бележки по Зелена България.

АИКБ би подкрепила основаването на Национален фонд за декарбонизация, единствено в случай че обществените сътрудници вземат участие в неговото структуриране и ръководство. Консултативен съвет допуска по-скоро официална консултация и затова АИКБ предлага към шефа на Фонда да се сътвори Борд с присъединяване на обществените сътрудници.

Като продължава да акцентира потребността от поощряване на кръгова и нисковъглеродна стопанска система, АИКБ с огромно страдание отбелязва неналичието на ограничения за поддръжка на въвеждането на електрически транспортни средства, производството на електродвигатели, батерии, акумулатори.

АИКБ към този момент уточни, че липсват и ограничения за поощряване на разработки в посока на запазване на сила и поощряване на електрическата подвижност.

АИКБ счита за свое обвързване още веднъж да подсети, че са нужни доста съществени вложения в софтуерното преструктуриране и модернизацията на фирмите, с цел да бъдат те ефикасни участници в кръговата стопанска система и с цел да бъдат реализирани задачите за климатична индиферентност. С риск да бъдем упрекнати, че се повтаряме, още веднъж подчертаваме на предлагането да се изиска блоково изключение по схеми за поддръжка на софтуерно възобновяване на огромни предприятия за поощряване на присъединяване им в кръгова стопанска система и за реализиране на климатична индиферентност.

Известно е, че сходни планове се изплащат от осъществените икономии. Затова те би трябвало да бъдат предпочитано финансирани чрез даването на нисколихвени, дълготрайни заеми, които да бъдат връщани от постигнатите икономии при енергопотребление. АИКБ остава на позицията си, че в крайни случаи, в случай че се планува грантово финансиране, интензитетът на поддръжка следва да не надвишава 25 %.

АИКБ продължава да има избрани запаси и във връзка с плануваната поддръжка за ЕСО в размер на 511 милиона лв..

Не излиза наяве също по какъв начин е изчислен размерът на общото финансиране на съставния елемент - 3377 (+227,3 държавно съфинансиране) – защото сборът от вложенията не дава тази стойност.

2.3.2. Устойчиво селско стопанство.

АИКБ предлага вложенията в хидромелиорации, планувани в Националния проект за възобновяване и резистентност, да се правят след асортимент на конкурентни планове, учредени на: планувани финансови вложения в съответен обект - благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД; проект за ръководство на обектите и дейностите, свързани с употребата и поддръжката и при ясни правила за обществен надзор на разходваните средства.

АИКБ предлага също да се даде опция за осъществяването на частни планове за сондиране за намиране на водни източници, които да се употребяват за напояване.

За сметка на това АИКБ продължава да упорства за финансиране на български генетичен фонд от сортове растения и породи животни, в това число чрез стимулиране на селскостопанските производители да отглеждат растения и животни с обезпечена непорочност за потребностите на сходен генетичен фонд.

2.5. Бележки по Справедлива България.

2.5.1. Бизнес среда.

АИКБ към този момент заявява, че изрично НЕ приема със средства, предопределени за справяне с Коронавирус рецесията, да се финансират закъснели, несполучливи и неотговорно осъществявани интервенции за постигането на дейно електронно държавно управление. В предходното си мнение ние категорично посочихме, че по някои калкулации досега в несъществуващото „ електронно ръководство “ през последните 10 години са налети милиарди левове, само че БЕЗ забележим резултат.

АИКБ остава на позицията си - вместо да продължи пълненето на „ делвата на Данаидите “ при „ електронното държавно управление “, работата да се концентрира върху постигането на съгласуемост и съвместен достъп до основни регистри, в сходство с признатото в Европейски Съюз законодателство, като се ползват световни стандарти за идентифициране и продан на данни.

2.5.2. Социално включване.

В предходното си мнение АИКБ възрази и против потреблението на средствата, предопределени за справяне с Коронавирус рецесията, за финансиране на закъснели промени и настоя поддръжката да бъде за взаимни дейности на обществените сътрудници по поощряване на общественото включване – като битка с недекларираната претовареност, със сивата стопанска система, поддръжка на доброволната събираемост, повишение привлекателността на специалности от основно значение за конкурентоспособността, в които има дефицит на личен състав, достъп до цифрови пълномощия и така нататък

Пак тогава възразихме и против поименното изтъкване на единствено дребна част от сходни начинания – като MyCompetence и сребърна стопанска система и настояхме да бъде планувана поддръжка за всички потребни начинания.

В новата версия на ПВУ от месец февруари 2021 година не се вижда възраженията на АИКБ в частта за общественото включване да се взети поради по какъвто и да е метод. По тази причина ние възобновяваме своите настоявания в тази област.

2.5.3. Здравеопазване.

В предходното си мнение АИКБ поддържа нуждата от рационализация на материалната база на лечебните заведения и потребността от мотивация и задържане на личния състав в тях. Едновременно с това ние настояхме най-малко половината от планувания запас да бъде ориентиран към предварителна защита на здравето и към системи за ранна диагностика и попречване на хронични болести.

В новата версия на ПВУ за предварителна защита се приказва само във връзка с онкологичните болести, като това беше заложено и в предходната версия, която коментирахме с предходното си мнение (вх. № 03.04-44/26.11.2020 г.). Можем единствено да изкажем страдание за това, че се показва не просто недооценка, а искрено недоумение на казуса с предварителната защита на здравето в Република България. Това не е печеливша тактика.

АИКБ още веднъж насочва своето предложение за заделяне на финансови запаси в поддръжка на предварителната защита на здравето и за обезпечаване на системи за ранна диагностика и попречване на хронични болести.

В умозаключение - АИКБ счита, че с модифицирания вид на Плана за възобновяване и резистентност във версията му от февруари 2021 година е реализирано известно усъвършенстване, само че то е в минимална степен. По-съществено усъвършенстване се вижда като че ли единствено в региона на водородната стопанска система, което е радостно, само че никога не е задоволително.

АИКБ счита, че към момента има късмет доста рационални оферти да бъдат включени в един доработен вид на Плана за възобновяване и резистентност. При разбора на предходния вид ние декларирахме своята подготвеност да бъдем градивен и диалогичен сътрудник и считаме, че това мнение е част от осъществяването на този наш ангажимент.

Изказваме страдание, че сходна полемика би трябвало да се води по време на предизборна акция, когато всяка рецензия и оценка могат да се употребяват със спекулативна цел, само че няма по какъв начин да оставим без следствие безмълвното отменяне на цяла поредност наши оферти, които считаме за съответни, рационални и най-много за доброжелателни.

В този смисъл АИКБ продължава да счита процеса за разработване на Плана за възобновяване и резистентност за незавършен и заявява готовността си да продължи присъединяване си в общата ни виновна работа по него.

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР