Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята заявленията на

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята заявленията на
Коментари Харесай

АИКБ: Не давайте пари, а закрийте МВР


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) счита заявките на синдикалните водачи в системата на Министерство на вътрешните работи, които заплашват обществото с нови полицейски митинги за преминаващи границата на поносимостта и за искрено изнудване на обществото, на изпълнителната власт и на Народното събрание.

Вече години наред, сме очевидци на непрекъснат напън за увеличение на разноските за бранш „ Сигурност”, без да сме очевидци на възстановяване на чувството на жителите за гаранции за личната им сигурност или за тяхното имущество. Министерство на вътрешните работи продължава да бъде НЕреформирано и свръхнаселено, а настояванията за увеличение на заплатите са непрекъснато на дневен ред. Едновременно с това броят на осъществените закононарушения не понижава (превенцията е на ниско ниво), а разкриваемостта не бележи растеж.

На промишлеността се постанова да устоя, нагледно казано, още едно Министерство на вътрешните работи в лицето на частните охранителни компании, които охраняват собствеността на предприятията. Възниква парадоксът, че частните охранители се оправят по-добре със дилемите си при доста по-ниско възнаграждение на чиновниците им, без да отчитаме въобще спомагателните привилегии на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Служителите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да си дадат сметка, че те са финансирани от налозите на работещите в заводите, по градежите и на полето и би трябвало да се замислят над успеваемостта си, а не да изнудват обществото със закани за митинги. Ние не можем да отминем с лека ръка вредите, които бяха нанесени на публичния ред под формата на проведен безпорядък в уличното придвижване при последните полицейски митинги. Натискът на чиновниците на Министерство на вътрешните работи граничи с рекет, а рекетът е незаконен.

Всъщност, по данни на Евростат, през 2014 година България излиза на второ място в Европейски Съюз по дял на разноските за сигурност в държавния бюджет. За предходната година България е заделила за потребностите на сигурността цели 7 на 100 от държавния бюджет. Средният дял на разноските за сигурност в Европейски Съюз е почти 3,7 на 100.

Тези дни беше изработен опит обществеността да бъде излъгана, като в медиите беше публикувано изказванието, че България е на 18 място в Европейски Съюз по брой служители на реда на глава от популацията. Това е извънредно нагла операция, изключително като се има поради, че разпространителите на тези изказвания се базират на Евростат. Добре е да се знае, че данните в Евростат за броя на служителите на реда в страните от Европейски Съюз обгръщат интервала от 2001 до 2007 година По тази причина там НЯМА информация за България, тъй като данните за персоналния състав на Министерство на вътрешните работи престанаха да бъдат класифицирана информация и бяха огласени от министър Михаил Миков едвам през 2008 година

Тогава стана ясно, че щатният състав на Министерство на вътрешните работи се състои от 63 000 души, от които 47 000 са били наречени служители на реда, 8 000 – пожарникари, 5 000 – служащи в администрацията и 3 000 души са работили в научно-практическите звена. Тогава наблюдаващите бързо направиха изчислението, че при население от 7 640 238 души, по последните статистически данни оттогава, на България й се падат по 615 служители на реда на 100 000 души от популацията.

Това пресмятане ни изпрати преди всичко по брой на служители на реда на глава от популацията в Европейски Съюз, като след България идваха Италия с 552 служители на реда на 100 хиляди души население, Испания с 481 и Македония с 480. Тогава анализаторите не пропуснаха да покажат, че чудовищният растеж на броя на служителите на реда в България е в цялостна какофония във връзка с данните за броя на осъществените закононарушения и още повече – за разкриваемостта им.

През 2013 година „ челната ни позиция” по брой служители на реда на глава от популацията към този момент беше верифицирана в международен мащаб. Макар че „ отстъпихме” пред Италия и Португалия, България „ гордо” се класира на осмо място в света. Тази ранглиста, формирана по данни на Организация на обединените нации, беше дълго време вест номер едно в обществените мрежи. Заслужава да се означи, че от седемте страни преди нас, четири са с извънредно високо равнище на терористична опасност – Русия, Турция, Италия и Алжир.

През 2015 година тази ранглиста още веднъж беше доказана. Данните за България тогава сочат, че у нас се падат 398,1 служители на реда на 100 хиляди поданици. Това е ситуацията – към 2015 година България е трета в Европейски Съюз и осма в света по брой служители на реда на 100 хиляди поданици. Като тук НЕ включваме останалите чиновници на Министерство на вътрешните работи! По брой чиновници на Министерство на вътрешните работи на глава от популацията, по общодостъпна информация, България е международен водач /изключвайки страните джуджета/.

АИКБ стои зад честните служители на реда, които желаят коренно усъвършенстване в системата на Министерство на вътрешните работи и безкомпромисна битка с престъпността. Ние знаем, че те имат редица учредения за неодобрение – най-много, когато става дума за екипирането им и за неясноти и неяснота при осъществяване на публични поръчки, след които съгласно изказванията и на редови служители на реда и на синдикални водачи, персоналният състав в Министерство на вътрешните работи получава униформи, които си сменят цвета при пране и обувки с рекордно къс период на валидност.

Ние обаче призоваваме честните служители на реда, тези, които рискуват здравето и живота си „ на терен” съгласно тяхната терминология, да проумеят, че проблемите на сигурността на жителите, от една страна, и техните персонални служебни проблеми – от друга, в никакъв случай няма да се решат, до момента в който под формата на колегиална, респективно синдикална взаимност, се пази правото на паразитиране върху системата на Министерство на вътрешните работи на голям брой чиновници с неразбираеми функционалности, наричани от самите служители на реда „ чантаджии”. Ние не отхвърляме нуждата от униформена администрация изобщо, само че на всички е ясно, а най-вече на служителите на реда, които са в директна борба с престъпната престъпност, че чудовищното раздуване на щатовете, всевъзможните синекурни длъжности и невъзможността на част от чиновниците да покрият обикновени условия за физическа и специфична подготовка НЕ дават никакъв късмет за усъвършенстване на работата на Министерство на вътрешните работи.

Гражданите, които са и данъкоплатци, желаят от Министерство на вътрешните работи отбрана на живота си, на достойнството си и на имуществото си. Вече излиза наяве, че при настоящето състояние на нещата, сходни цели не са постижими. Необходими са радикални ограничения, в случай че желаеме нещо да се промени в позитивна посока.

АИКБ застава зад тезата, че е належащо внезапно редуциране на „ чантаджийските” длъжности в Министерство на вътрешните работи за сметка на също по този начин внезапно повишение на заплатите на хората, които работят „ на терен” – очи в очи с престъпната престъпност. Може да се окаже, че съкращенията би трябвало да доближат до непредвиден мащаб, като да вземем за пример, че 40 на 100 от щатните длъжности в Министерство на вътрешните работи са неоправдаващи съществуването си, дублиращи се длъжности, длъжности с неразбираеми функционалности, длъжности, които искрено нямат функционалности. Това е голям запас за повишение на броя на хората, които работят на терен, за нарастване на заплатите им и за внезапно възстановяване на техническата им осигуреност.

Ние не си вършим илюзии, че сходна задача е елементарно постижима. Ясно е, че надалеч по-скромни и съвсем козметични промени срещнаха гневна опозиция, синдикални митинги и транспортен безпорядък по улиците на столицата.

Затова ние се обръщаме към изпълнителната власт, към парламентарното болшинство, а също и към опозицията в Народното събрание – проявете храброст и политическа воля. Застанете зад нуждата от радикална промяна и не играйте политически игри на дребно. Ако е належащо – закрийте Министерство на вътрешните работи и учредете ново министерство, което да дава отговор за вътрешната сигурност в страната. Дайте късмет на тези, които желаят действително да работят за сигурността на жителите и за спазването на вътрешния ред. Утре може да бъде късно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР