Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи мерки за

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи мерки за
Коментари Харесай

АИКБ иска допълнителни мерки за спасяване на икономиката от кризата


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи ограничения за поддръжка на стопанската система за справяне с негативните последствия от ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19, отключили тежка международна икономическа рецесия. Предлагат се промени в нормативни актове – за действително оказване на поддръжка на заетостта и приходите на работещите хора посредством трансформиране на мярката 60/40 в 60/0, безпрепятственото придвижване на артикули и товари, поощряване на туризма, поддръжка за дребния бизнес и самонаетите, поддръжка на допълващите просветителни действия, ограничения за поддръжка на фиска и други.

АИКБ упорства да бъдат направени промени и допълнения в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, тъй че страната действително да поеме 60 на 100 от осигурителния приход на служащия, чието работно място е застрашено заради рецесията, и това да е всичко, което чисто неработещите получават като обезщетение. Това ще преодолее неотстранимите по различен метод недостатъци на така наречен мярка 60/40. А тя е „ по този начин наречена “, тъй като действителното систематизиране на поддръжката на чистия приход на неработещите служащи бе 23/77, а откакто страната пое част от осигуровките, действителното съответствие в чистия приход на ползвателите би бил държава/предприятие  38/62 (само 38% от страната поради противоположното заплащане на осигуровки и налози и цели 62% от неработещото предприятие). Данните досега потвърждават, че механизмът е неработещ и по-малко от 1% от предприятията са декларирали предпочитание да го употребяват, до момента в който броят на записаните безработни е в пъти повече от тези, които разчитат на тази поддръжка, с цел да запазят работата си.  Предложението на АИКБ е страната да изплаща за период до 3 месеца непосредствено на служащите, чийто работни места са застрашени, компенсации, които по този начин или другояче дължи освен това до 12 месеца при настъпването на безработица. Моделът 60/0, който АИКБ предлага, към този момент е потвърдил пригодността си и се употребява сполучливо в страните от Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Така биха се отстранили двете явни неточности, правещи мярката неработеща и водещи до стремителен растеж на безработицата. Първа явна неточност е сбърканата цел – неработещите хора да живеят по-добре от работещите, като получават същия приход, само че без да работят! Втората явна неточност е, че за това би трябвало да заплати (62% от чистия приход на работника) предприятието с пари, които няма, тъй като е лишено от доходи заради възбрана за работа.

Сред едно от най-важните оферти на АИКБ е прекратяването на задължението за възнаграждение на такса за битови боклуци и налог “Сгради ” за затворените обекти и предприятия за интервала, в който са прекратили наложително активността си. При прекъсната активност не се генерират боклуци, както и не се употребяват услуги от общината. Освобождаването от тези заплащания при липса на активност ще спомогне за понижаване на така и така влошеното финансово положение на засегнатите компании.

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага погашение на изключителна еднократна безплатна помощ от 1000 лева за самонаети и микропредприятия с до 9 заети. Подобна мярка съставлява осъществяване на конституционното обвързване на страната, а в същото време би довела до навременна помощ на огромна група хора, които са лишени от опцията да правят трудова или стопанска активност. Разходите за сходна мярка биха коствали на страната при оптимистичен сюжет 171 млн. лева и 278 млн. лева при скептичен сюжет. В първия вид от нея биха се възползвали 170 995 микро компании, а при втория – 277 798. Подобни ограничения бяха въведени към този момент в Гърция, Италия и Хърватия и други

За сферата на туризма асоциацията предлага да бъдат въведени ограничения като облекчено издаване на визи на главните групи туристи на място при идването им в България, разрешаване на активността на дребни фамилни хотели и заведения за хранене при прецизно съблюдаване на отстояния и условията са сигурност, освобождение от заплащания за наеми на неработещи обекти. Сред другите оферти са масирана маркетингова акция за показване на страната ни като туристическа дестинация, механизми за поощряване на вътрешния туризъм в това число чрез даване на ваучери за здравна предварителна защита и рехабилитация на служащи и чиновници в размер на 720 лева за една календарна година за отдих в България (по модела на ваучерите за храна).

Въвеждане на електронни товарителници и опцията логистичните бази да станат продължение на въведените както в Европейски Съюз, по този начин у нас „ зелени коридори “ са двете ограничения са обезпечаване на безпрепятственото придвижване на артикули и товари, които АИКБ е записала в предлагането си към тристранния съвет. Според асоциацията логистичните бази са от извънредно значение за поддържането на публичните функционалности и за времето на изключителното състояние те би трябвало да се преглеждат като обекти от сериозната инфраструктура на страната.

Сред другите ограничения на Асоциация на индустриалния капитал в България са заледяване на заплатите в обществения бранш на нивото от 2019 година и редуцирането на обществени разноски, свързани с покупки на вносни артикули, които не са свързани с COVID-19.

За АИКБ още в този момент би трябвало да стартира създаване на стратегия за излизане от рецесията, като се набелязват ограничения, които ще би трябвало да се ползват след повдигането на изключителното състояние.

От влизането в действие на изключителното състояние Асоциация на индустриалния капитал в България е най-активната организация, която не стопира да работи както за повишение на информираността и опциите на своите членове за обезпечаване на нужната здравна сигурност в предприятията, по този начин и  за намаляване на отрицателните последствия за българската стопанска система.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР