Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния
Коментари Харесай

АИКБ поиска прокурорска проверка на енергийната борса. Подозира нередни сделки и престъпления

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изиска от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция на свободния пазар на електрическа енергия за нерегламентирани покупко-продажби и осъществени закононарушения на енергийната борса. Това стана ясно след извършена публична среща сред представители на работодателската организация с основния прокурор и заместника му Иван Гешев. Според АИКБ през последната година спекулативният растеж на цените на електрическата енергия нанася съществени вреди върху българската промишленост, като утежнява конкурентоспособността й на интернационалните пазари, в допълнение оскъпява стоките и услугите в страната, забавя растежа на приходите.

„ Категорично мога да заявя, че високата цена на електрическата енергия на борсата се дължи на корист с господстващото състояние (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното безучастие от страна на лица с управителни функционалности в Български енергиен холдинг, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и други “, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Той напомни, че през месец юли т.г. на платформата „ Ден напред “ е имало дни, в които междинната цена за 1 MWh базова мощ е била най-скъпата в цяла Европа, като в някои дни цената й е сред два и три пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. Заради спекулативния растеж и нерегламентираните покупко-продажби АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране, Прокуратурата и Европейската комисия.

По време на срещата представителите на АИКБ са показали и данни на основния прокурор за злоупотребите при издаване на болнични листове. Според организацията въведената през 2010 година процедура първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, защото работодателите не разполагат с механизъм за надзор.

Данните, коментирани на срещата са за последните три години и сочат, че има общ растеж на броя на издадените болнични листове, като към празнични и почивни дни издаването им се усилва с близо 1/3. Най-много болнични листове по отношение на наетите служащи и чиновници се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново. Най-сериозен растеж за интервала 2016-2018 година е регистриран в София-област и София-град - надлежно 12,64% и 9,42%. След тях се подреждат Шумен, Ямбол, Пловдив, Русе и Враца. Данните на Национален осигурителен институт също демонстрират съществено нарастване на разноските за краткотрайна неработоспособност, откакто на годишна база цената на изплатените от Национален осигурителен институт болнични е над 550 млн. лева За последните три години има установени близо 10 000 нарушавания (отменени болнични листове) и единствено 20 санкции.

В тази връзка АИКБ предлага, по образеца на редица страни от Европейски Съюз, първите три дни от отпуска за краткотрайна неработоспособност да не се заплащат нито от предприятието, нито от осигурителния институт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР