Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния ...

Работодатели поискаха от Цацаров да се разследва свободния пазар на ток.Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на свободния пазар на електроенергия за нерегламентирани сделки и извършени престъпления на енергийната борса. Това е станало на проведена официална среща между представители на работодателската организация и главния прокурор, съобщи асоциацията. В срещата е участвал и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Според нея през последната година спекулативният ръст на цените на електроенергията нанася сериозни щети върху индустрията, като влошава конкурентоспособността й на международните пазари, допълнително оскъпява стоките и услугите в страната, забавя ръста на доходите.

"Категорично мога да заявя, че високата цена на електроенергията на борсата се дължи на злоупотреба с господстващото положение (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното бездействие от страна на лица с управителни функции в Български енергиен холдинг, ТЕЦ "Марица Изток 2" и др.", заявил председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от пресцентъра си.

Тази и други големи бизнесорганизации неколкократно поставяха проблема за нарушения на свободния пазар на ток, но досега ресорните ведомства не са установили такива.

Велев разказал, че през юли на платформата "Ден напред" е имало дни, в които средната цена за 1 MWh базова мощност е била най-скъпата в цяла Европа, като в някои дни стойността й е между два и три пъти по-висока от средната за ЕС.

Заради спекулативния ръст и нерегламентираните сделки АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Прокуратурата и Европейската комисия.

Велев запознал Цацаров и с "най-масовата кражба" в България - злоупотребите при издаване на болнични листове. Според организацията въведената през 2010 г. практика първите три дни болнични да се поемат от предприятията облекчава измамите, тъй като работодателите не разполагат с механизъм за контрол.

Данните на организацията за последните три години сочат, че има общ ръст на броя на издадените болнични листове, като около празнични и почивни дни издаването им се увеличава с близо 1/3. Най-много болнични листове спрямо наетите работници и служители се издават в Стара Загора, Кюстендил, Ямбол, Перник и Габрово. Следват Пловдив, Враца, София, Благоевград и Велико Търново. Най-сериозен ръст за периода 2016-2018 г. е отчетен в София-област и София-град - съответно 12.64% и 9.42%. След тях се нареждат Шумен, Ямбол, Пловдив, Русе и Враца.

Председателят на асоциацията цитирал и данни за изплатените болнични от осигурителната система. Повторил предложението на асоциацията първите три дни болнични да не се плащат изобщо.

Източник: dnevnik.bg