Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от главния
Коментари Харесай

АИКБ поиска от главния прокурор проверка на свободния пазар на електроенергия

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изиска от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция на свободния пазар на електрическа енергия за нерегламентирани покупко-продажби и осъществени закононарушения на енергийната борса. Това стана ясно след извършена публична среща сред представители на работодателската организация и основния прокурор. Според АИКБ през последната година спекулативният растеж на цените на електрическата енергия нанася съществени вреди върху българската промишленост, като утежнява конкурентоспособността й на интернационалните пазари, в допълнение оскъпява стоките и услугите в страната, забавя растежа на приходите.

„ Категорично мога да заявя, че високата цена на електрическата енергия на борсата се дължи на корист с господстващото състояние (пазарна концентрация) на група компании, които медиите свързват с едно лице и тенденциозното безучастие от страна на лица с управителни функционалности в Български енергиен холдинг, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и други “, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Той напомни, че през месец юли т.г. на платформата „ Ден напред “ е имало дни, в които междинната цена за 1 MWh базова мощ е била най-скъпата в цяла Европа, като в някои дни цената й е сред два и три пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. Заради спекулативния растеж и нерегламентираните покупко-продажби АИКБ и Асоциация на организациите на българските работодатели са сезирали Министерство на енергетиката, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране, Прокуратурата и Европейската комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР