Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепя основната

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепя основната
Коментари Харесай

АИКБ не подкрепя голяма част от антикризисните мерки

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не поддържа главната част от антикризисните ограничения, предлагани от държавното управление, заяви ръководителят на организацията Васил Велев по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Според Велев най-важните ограничения, които са против най-сериозните проблеми отсъстват, а точно ограниченията против инфлацията и несигурността. Основният проблем е несигурната икономическа среда и дефицитът на работна ръка, сподели Велев.

Той уточни, че в АИКБ са получени доста възражения от членове на организацията против метода на компенсиране на крайните цени на горивата за физически лица. Механизмът, който се предлага затруднява търговците. Те ще би трябвало да кредитират тази активност. Най-напред ще платят това облекчение, а едвам по-късно ще си търсят парите, означи Васил Велев.

Той добави, че в допълнение тяхната ликвидност ще се утежни, също така мярката не е таргетирана. Не се разграничават тези, които могат да си платят от тези, които не могат. Според АИКБ мярката би трябвало да се управлява от Агенцията за обществено подкрепяне и да важи за по-тесен кръг лица, с цел да няма злоупотреби като препродажби от физически лица на дребен бизнес. Що се отнася до намаляването на Данък добавена стойност за централното отопление АИКБ също е срещу, тъй като единствено една пета от жителите в България имат централно отопление. От тях половината са в София, където заплатите са най-високи.

АИКБ е срещу нулевата ставка за Данък добавена стойност за хляба. Въвеждането на нулева ставка на Данък добавена стойност на хляба и възобновяване на високата ставка на алкохолни питиета оказва помощ на един отрасъл и вреди на други три-четири сектора, изключително на туризма, най-засегнат от рецесията. Мярката не е таргетирана, разяснява още Велев. Той предлага да се планува съответно компенсиране на свръхвисоките цени на ел. сила за потребителите на свободния пазар.

Предлаганата мярка от 9 % Данък добавена стойност за природния газ за предприятията, регистрирани по Данък добавена стойност, Васил Велев дефинира като неутрална мярка и от нея няма да има резултат.

АИКБ поддържа увеличението на данъчните облекчения за деца, като съгласно Велев това е самобитен необлагаем най-малко за работещите хора с деца. Организацията поддържа и намаляването на законната рента по просрочените отговорности от 10 на 8 % на годишна база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР