Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява държавата да

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява държавата да
Коментари Харесай

Бизнесът настоява държавата да спре злоупотребите с болнични

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) упорства страната да вземе ограничения против злоупотребите с болнични листове, затово това е нездравословен и деморализиращ обществото феномен. Днес на кръгла маса се разискват измеренията на този вид нарушавания, при който единствено в интервала 2016-2018 година са били открити 10 000 такива. В събитието вземат участие Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ; Сотир Цацаров, основен прокурор, Петър Кънев, ръководител на Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента; Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването; Ивайло Иванов, шеф на Националния застрахователен институт и други представители на държавните институции, изпълнителната власт и Неправителствени организации.

Бизнесът е пресметнал, че 50 млн. лева годишно се изплащат като компенсации за подправени болнични листове. Още 150 млн. лева се изплащат от Националния застрахователен институт. За последните три години у нас са открити повече от 10 000 нарушавания, свързани с издаването на подправени болнични.

Асоциацията предлага решение на казуса с подправените болнични като се вземе решение най-малко първите три дни от болничния да са за сметка на служащия, по образеца на редица европейски страни, в които не се заплащат от 1 до 7 дни. Васил Велев акцентира, че се следят странни трендове. Например с 30% да вземем за пример нарастват болничните в петък, в случай че в четвъртък е народен празник. Така хазната се ощетява с към 400 млн. лв. годишно. Според него това е кражба, тъй като оня, който симулира болест, а в това време е на плажа или пък си прибира овощната градина, краде от сътрудниците си.

В сряда парламентарната обществена комисия реши, че работодателите ще продължат да изплащат първите три дни от болничните. Депутатите отхвърлиха импортирани от "Воля " промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които предвиждаха първите три дни болнични да се изплащат от бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова разгласи, че това би коствало 198 милиона лв. на бюджета на публичното обезпечаване. А злоупотреби в действителност има, призна тя, обаче те можело да бъдат позволени с по-добър надзор, а не посредством крайни решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР