Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение “Произведено

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение “Произведено
Коментари Харесай

Бизнесът подкрепя решението за 50% български стоки в търговските вериги

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Сдружение “Произведено в България” (СПБ) поддържат желанията на държавното управление да създаде ограничения в отбрана на българското произвеждане. Според тях в новата спешна, а и в следкризисната обстановка, става въпрос на първо място за националната сигурност на България.

"За нас е от извънредно значение страната ни да може да подсигурява нужните на българското ползване артикули, както и сигурността на обвързваните с тях производства и инфраструктури”, се споделя в позицията.

По думите им огромните интернационалните търговски вериги в страната злоупотребяват със силата си, дискриминират българските производители посредством анти-пазарни правила, ощетяват ги ценово, нападателно постановат лични "бели " марки и фаворизират вносните си артикули.

От АИКБ и СПБ акцентират, че е значимо да се направи преправка на Постановлението на Министерския съвет за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на страната в комерсиалните обекти, акцентирайки, че е належащо да има равнопоставеност на българския производител на пазара и че това би трябвало да е трайно и дълготрайно решение, а освен спешно деяние.

Те означават също, че в Постановлението липсва подотрасълът за производството на риба и на артикули от риба и аквакултури. "Никъде не става дума нито за риба и аквакултури, нито за модифицирани артикули от тях, нито за консервирани храни от тях. Това е извънредно погрешно, незаслужено и неточно. Производителите на риба и аквакултури и на артикули и консервирани храни от тях към този момент бяха изключени от формулата за подкрепяне от страна на страната с безусловно неплатежоспособен претекст, а точно, че за рибата и за аквакултурите има европейска стратегия за подкрепяне ", показват от АИКБ и СПБ.

Според тях изказванието, че промоционалната търговия е една трета от комерсиалния оборот, не дава отговор на истината. Смятат, че този дял е над 50%. "Промоциите се вършат под напън и без експлицитното единодушие на производителя. Това грубо потиска комерсиалните марки на знакови български производители. Така наречените „ Бели марки” заемат все по-голям дял в оборота на комерсиалните вериги. Производителите не са заинтригувани да ги създават, тъй като на практика работят на себестойност, а някои даже са на загуба, само че са принудени да се съгласят, с цел да разхвърлят разноските си върху по-голям размер произвеждане (economy of scale). Във връзка с това в плана би могло да се планува текст, че 90-100% от тъй наречените бели марки на веригите, следва да се създават от български производители, при съответната естествена доходност за производителя ", допълват от АИКБ и СПБ.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР