Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара
Коментари Харесай

България проспива Бял поток

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояха за предприемане на дипломатически стъпки България да стане разпределител в енергийния план „ Бял поток “. В писмо на трите организации до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, се споделя:

Бяхме осведомени от български компании с контакти в държавните среди в Туркменистан за ускорено напредване на плана „ Бял поток “, заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

Проектът е включен в листата на плановете в Европейски Съюз „ от общ интерес “, което го дефинира като предпочитан за финансиране от европейските фондове и европейските банки, даже към този момент са отпуснати средства за работа по плана на газопровода Туркменистан – Азербайджан – Грузия – Черно море – Румъния – Западна Европа.

„ Бял поток “ е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 година Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация „ GOGC “, която е главния притежател на плана и се ръководи от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е създала пътната карта на газопровода. През 2019 година възнамерява да приключи всички проучвателен работи, които се правят оценка на 35 млн. USD, огромна част от които ще изплати Европейски Съюз.

Недоумение буди у нас насочването на газопровода към Румъния и оттова - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната съгласуваност на България със Западните Балкани. Тези решения за пътя на газопровода се одобряват по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани.

Надяваме се, че нашите представители в Европейски Съюз ще положат нужните старания този план да дефинира България да стане разпределител със стратегическото си състояние на този енергиен поток.

Надяваме се, че Вашите контакти с водачите в Европейски Съюз по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще оказват помощ да бъде издигната ролята на България в региона на енергийната съгласуваност на Западните Балкани и ще дадат опция сполучливо да решаваме въпросите по диверсификацията на доставката на енергийни източници, а също и връщането на позициите ни като енергиен център, които изпуснахме, до момента в който бе спрян планът „ Южен поток “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР