Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара
Коментари Харесай

България да стане разпределител в енергийния проект "Бял поток" настояват АИКБ, БСК и КРИБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояха за предприемане на дипломатически стъпки България да стане разпределител в енергийния план "Бял поток ", оповестиха от БСК.

В писмо на трите организации до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова се споделя, че работодателските организации са били осведомени от български компании с контакти в държавните среди в Туркменистан за ускорено напредване на плана "Бял поток ", заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

По тяхна информация, за значимостта на плана е декларирал публично Марош Шевчович - вицепрезидент на Европейската комисия, а самият план е включен в листата на плановете в Европейски Съюз "от общ интерес ", което го дефинира като предпочитан за финансиране от европейските фондове и европейските банки, даже към този момент са отпуснати средства за работа по плана на газопровода Туркменистан - Азербайджан - Грузия - Черно море - Румъния - Западна Европа.

"Бял поток " е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 година, написа в писмото. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация GOGC, която е главния притежател на плана и се ръководи от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е създала пътната карта на газопровода. През 2019 година възнамерява да приключи всички проучвателен работи, които се правят оценка на 35 млн. $, огромна част от които ще изплати Европейски Съюз.

В писмото се акцентира, че буди неразбиране насочването на газопровода към Румъния и оттова - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната съгласуваност на България със Западните Балкани. Тези решения за пътя на газопровода се одобряват по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани, акцентират деловите среди и показват вяра българските представители представители в Европейски Съюз да положат нужните старания този план да дефинира България да стане разпределител със стратегическото си състояние на този енергиен поток.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР