Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара
Коментари Харесай

Работодателските организации сезираха Цацаров за скъпия ток на борсата, настояват за разследване

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изпратиха сигнал до основния прокурор по отношение на пазара на електрическа сила и по-конкретно – незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа енергия на платформата „ Ден напред “, оповестиха от АИКБ.

В сигнала се отбелязва, че на пазара на електрическа сила, реализиран на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), на платформата „ Ден напред “ междинната цената за 1 MWh базова мощ за 3 юли 2019 година е била 195.40 лева - най-скъпата в цяла Европа, като по часове доближава даже до 270.04 лева./ MWh. Нещо повече - тази цена е над двойно по-висока от междинната за Европейски Съюз, над три пъти по-висока от цената на електрическата енергия във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената за предния ден (2 юли).

Според създателите на сигнала, налице е безучастие и неупражняване на отговорности от лица с управителни функционалности в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД и БЕХ, което се отразява като основно важен ценообразуващ детайл на пазара на електрическа енергия. Това директно се отразява на конкурентоспособността на българската промишленост (която се конкурира с пазари с 2 до 3 пъти по-евтин ток), както и върху цените на всички артикули и услуги до крайните консуматори. Така за следващ път българските жители и българския бизнес ще платят за безотговорността и безстопанственото ръководство, което се е наложило като процедура в българските държавни сдружения, в това число в енергетиката.

В тази връзка, работодателските организации упорстват основният прокурор да разпореди обстоятелствена инспекция за определяне на обстоятелствата по случая и, при преценка за задоволително данни за осъществени закононарушения, да разпореди формиране на съответните досъдебни производства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР