Асоциацията на езиковите центрове в България настоява за спешно тълкуване

...
Асоциацията на езиковите центрове в България настоява за спешно тълкуване
Коментари Харесай

Асоциацията на езиковите центрове в България: Да обучаваме децата в кафенетата ли?

Асоциацията на езиковите центрове в България упорства за незабавно пояснение на оповестените от Министерство на здравеопазването антивирусни ограничения. От Асоциацията изпратиха писмо на здравния министър. Ето цялостния му текст:
 
Уважаеми господин Министър,
Ние, долуподписаните езикови и изпитни центрове и школи, и други просветителни институции отвън сферата на учебното, предучилищното и професионалното обучение, показваме безапелационното си противоречие с последната заповед на Министъра на опазването на здравето от 27.10.2020 година, с която в езикови центрове, просветителни центрове, занимални и други, проведени от юридически и физически лица. “ Бихме желали да заявим изрично, че до момента сме спазвали прецизно всички наставления и противоепидемични ограничения на Министерство на здравеопазването – в класните ни стаи децата са по едно на чин, на разстояние от 1,5 м, през избран интервал се прави стерилизация на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и така нататък При непрекъснатите, десетки инспекции от страна на РЗИ, постоянно до момента сме били изрядни на 100%, като даже сме получавали похвали от тях.
В отговор на изразеното терзание от Министъра на опазването на здравето в утринния блок на Българска национална телевизия, че в езиковите центрове има разбъркване на деца от разнообразни учебни заведения и класове, което съставлява евентуална заплаха за разнасяне на вируса към държавните учебни заведения, желаеме още един път да подчертаем – написаните от РЗИ ограничения, които съблюдаваме прецизно в нашите класни стаи, обезпечават неналичието на условия за предаване на вируса. В допълнение, в частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е всекидневно за държавните учебни заведения.
 Здравният министър: Новите ограничения остават най-малко 2 седмици, шефът на РЗИ си потегли не поради Борисов Здравният министър: Новите ограничения остават най-малко 2 седмици, шефът на РЗИ си потегли не поради Борисов
Не бих споделил, че ограниченията са закъснели. Новите ограничения са вследствие на вслушване на мнението на всички експерти – те са пред...
Искаме да разберем каква е логиката да се затварят частни просветителни институции, носещи голяма принадена стойност ( да признаваме, че е духовна стойност, не се мери с килограми, литри, километри или парични знаци) за цялата българска нация и страна, а да се оставят отворени малки врати за:
Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма.
Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство) могат да се провеждат и организират при претовареност на местата до 30 % от общия им потенциал на закрито.
Международен шампионат по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на феновете е минимум през две седалки, при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 метра и наложително носене на защитни маски за лице.
Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и питейни заведения, като се изключи тези по т. 8) обезпечават физическа отдалеченост от 1,5 м. сред облегалките на най-близко разположените столове от две прилежащи маси, като не се позволяват повече от 6 индивида на една маса.
 Гимназии и университети минават на онлайн образование, затварят нощни клубове и нощни заведения Гимназии и университети минават на онлайн образование, затварят нощни клубове и нощни заведения
Преустановяват се присъствените образователни занятия за учениците от гимназиален стадий на обучение в цялата страна. Това излиза наяве от нова...
Оставаме с чувството, че от началото на рецесията с Ковид 19 има някакво особено отношение към неофициалното обучение или най-малкото неглижиране на проблемите ни, които не са по-различни от тези на туристическия бранш, да вземем за пример или ресторантьорския бизнес. Не бяхме включени в нито една от ограниченията за финансова и друга помощ, освен това, в заповедта на министъра на опазването на здравето от 31.08.2020 година ни бяха наложени рестрикции във връзка с присъственото образование, които можем умерено да определим като дискриминационни с оглед разрешеното присъствено образование в държавните и общински учебни заведения. По този мотив от Асоциацията на езиковите центрове в България изпратихме писмо до Министър на опазването на здравето с молба за диалог и за смяна на заповедта във връзка с езиковите центрове, както и за подкрепяне на неофициалното обучение, което е част от българския бизнес. Отговор нямаме и до момента. Нашата работа, от която, апропо, си изкарват хляба хиляди български учители, се прави оценка всяка година – и то изцяло обективно – от най-престижните просветителни институции в Европа и света. А оценката, в действителност, са хилядите ученици на езикови центрове в България, одобрявани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там с помощта на изключителното равнище на познания, показано на изпитите за документи на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и така нататък А тези познания, в голямата си част са добити в областта на така наречен неофициално обучение – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални.
Бихме желали да попитаме - кому пречи частното обучение? Защо би трябвало да бъде погубен бизнес, който потвърдено е от основна нужда за академичната или професионална кариера на хиляди младежи в България всяка година.
Да, ние сме образовани и тихи хора (просто, бизнесът ни е такъв), и не дрънчим с тенджери и тигани по площади и малките екрани – може би по тази причина е решено да бъдем поставени в кюпа на „ рисковите “ – дружно с нощните питейни заведения и нощни заведения и футболните агитки.
А, може би, решението за нас е да се кооперираме с кафе-сладкарниците и да стартираме да организираме уроците с децата там – по 5 възпитаници на маса плюс 1 преподавател. Да повторим - не разбираме, с какво ние, частните просветителни институции, сме поопасни от заведения за хранене, сладкарници и питейни заведения, с какво сме по-различни от просветителните институции в областта на държавното обучение.
Искаме да ни бъде дадена опция да съществуваме и да осъществим уговорките си към десетките хиляди наши клиенти – а нашите клиенти са децата на България. И в случай че ръководещите не се интересуват от един частен бизнес, пък бил той и учебен, дано най-малко се загрижат за бъдещето на българските деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР